VREMEA

PROGNOZA METEO pentru două săptămâni. Cum va fi vremea în Bucureşti până pe 29 mai

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

MUNTENIA

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme răcoroasă pentru această perioadă din an. Astfel, se va înregistra o medie regională a temperaturilor maxime de 18 grade şi de 7 grade a celor minime. În intervalul 19 – 22 mai valorile termice vor creşte uşor şi treptat, în medie până în jurul a 24 de grade, ziua şi 11…12 grade, noaptea. Ulterior, regimul termic se va menţine relativ constant în jurul acestor valori, ce se încadrează în limitele normale ale perioadei. 

Aversele, posibile în fiecare zi a intervalului de prognoză, se vor semnala pe arii mai extinse pe 16 mai, când se vor înregistra şi cantităţi de apă mai importante, dar şi în intervalul 24 –29 mai.

BANAT

În primele zile ale săptămânii, valorile termice se vor situa sub mediile climatologice specifice perioadei, caracterizând o vreme răcoroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 15…17 grade. Dar, începând din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, urmând a se înregistra valori medii diurne apropiate de cele normale, respectiv 22-24 de grade. Treptat, începând din a doua jumătate a primei săptămâni, valorile medii nocturne vor fi în creştere, până la 10-12 grade în perioada 21- 26 mai. Vor fi ploi, mai ales averse, îndeosebi la începutul primei săptămâni şi spre sfârşitul celei de-a doua.

CRIŞANA

În perioada 16-18 mai vremea va fi răcoroasă, valorile medii ale temperaturilor maxime fiind de 14-17 grade, iar ale celor minime de 5-7 grade. Din data de 19 mai şi până spre sfârşitul intervalului de prognoză, valorile de temperatură vor fi în creştere uşoară şi treptată şi vorajunge să caracterizeze un regim termic în general normal, astfel că valorile medii diurne se vor situa între 20 şi 23 de grade, iar cele minime între 8 şi 10 grade.Vor fi averse pe aproape întreg parcursul intervalului de prognoză.

TRANSILVANIA

La începutul intervalului vremea va fi mult mai rece decât în mod normal, cu o medie regională a maximelor termice de 13-17 grade, iar a minimelor nocturne de 2-6 grade. Din data de 20 mai şi până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni, valorile de temperatură vor fi în creştere, apropindu-se de cele climatologic specifice perioadei. Media temperaturilor maxime va fi de 20-22 de grade şi a celor minime de 5-9 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză, temporar, se vor semnala averse, posibil moderate cantitativ la început şi din nou în cea de-a doua săptămână.

MARAMUREŞ

În prima săptămână, până spre mijlocul acesteia, regimul termic va fi caracterizat de valori medii diurne şi nocturne cu mult mai coborâte decât cele climatologic specifice acestei perioade. Media temperaturilor maxime va fi de 13-15 grade, iar a celor minime de 3-7 grade. Din data de 19 mai, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată,
urmând a se înregistra valori termice, atât diurne cât şi nocturne, apropiate de cele normale. Astfel, în perioada 20- 26 mai, în medie, temperaturile maxime vor fi de 19-22 de grade, iar cele minime de 7-10 grade.Temporar, pe tot parcursul intervalului de prognoză, vor fi averse, în general slabe cantitativ.

MOLDOVA

Până în jurul datei de 19 mai, temperaturile maxime se vor situa cu mult sub cele climatologic specifice acestei perioade şi vor fi în medie de 13-18 de grade, apoi vor creşte treptat apropiindu-se de cele normale, valorile medii fiind de 20…22 de grade. Media regională a minimelor nocturne va fi de 6-8 grade în prima jumătate a primei săptămâni apoi acestea vor creşte şi din 23 mai până spre sfârşitul lunii se vor înregistra, în medie, 10-12 grade. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi relativ ridicată pe tot parcursul intervalului, dar cu precădere în primele zile şi în a doua săptămână de prognoză.

DOBROGEA

În primele patru zile ale intervalului de prognoză vremea va fi răcoroasă, pentru ca mai apoi valorile termice să marcheze o creştere uşoară şi treptată, apropiindu-se de normele climatologice. În cea de-a doua săptămână regimul termic nu va mai suferi variaţii semnificative. Astfel, mediile temperaturilor maxime se vor situa între 17 şi 22 de grade, iar cele minime între 9 şi 13 grade. Aversele se vor semnala local şi cu o probabilitate mai mare la începutul intervalului şi după data de 24 mai.

OLTENIA

În primele zile, atât temperaturile diurne cât şi cele nocturne vor caracteriza o vreme răcoroasă, cu o medie a maximelor termice de 16-18 grade şi de aproximativ 6 grade a celor minime. Apoi, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat spre valori normale pentru data calendaristică. Cea de-a doua săptămână va debuta cu temperaturi maxime, în medie, de 14
grade şi minime de 11 grade, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză nu vor mai fi variaţii semmnificative. Probabilitatea de apariţie a averselor va fi mai mare la începutul şi sfârşitul intervalului de referinţă. În rest, acestea vor fi sporadice şi slabe cantitativ.

LA MUNTE

Primele patru zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme rece, cu o medie de 6 grade a temperaturilor maxime şi în jur de -1 grad a celor minime. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire uşoară şi treptată, astfel că în cea de-a doua săptămână regimul termic se va încadra în limitele normale ale perioadei şi va fi relativ constant, cu maxime, în medie, de 13 grade şi minime în jur de 5 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, iar în primele zile acestea vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Local şi temporar se vor înregistra cantităţi de apă mai importante.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button