VREMEA

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Cum va fi vremea de MINIVACANȚA DE RUSALII, la mare, la munte

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Cum va fi vremea de MINIVACANȚA DE RUSALII, la mare, la munte

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

VREMEA LA MARE, PÂNĂ ÎN MINIVACANȚA DE RUSALII

Regimul termic va avea aceeaşi evoluţie ca şi în restul ţării, respectiv o vreme caldă în primele zile, când media valorilor maxime va fi de 27…28 de grade, urmată de un interval (30 mai – 2 iunie) cu temperaturi sub limitele climatologice ale perioadei, 19…21 de grade în medie pe regiune. Apoi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează o creştere constantă a temperaturii aerului, ajungând spre o medie de 25 de grade.
Şi valorile nocturne vor fi mai modeste între 31 mai şi 3 iunie, când media va coborî până la 11 grade, în restul intervalului fiind de aşteptat valori de 14…16 grade. 
Probabilitatea de ploi pe spaţii mai extinse va fi mai mare în intervalul 30-31 mai, în rest instabilitate atmosferică din orele după-amiezelor se va manifesta prin averse izolate.

LA MUNTE

Vremea va fi relativ caldă la începutul şi la sfârşitul intervalului, cu medii ale valorilor maxime de 15…17 grade şi minime în medie de 8…10 grade. Între 30 mai şi 2 iunie este de aşteptat o scădere a temperaturilor, media celor diurne urmând a fi de 10…14 grade, iar a celor nocturne de 4 …8 grade.

Instabilitatea atmosferică va determina în aproape toate după-amiezele averse locale, care izolat pot fi mai intense. Ploile se vor semnala pe suprafeţe mai extinse cel mai probabil în jurul datelor de 27, respectiv 30 mai.

LA BUCUREȘTI

Intervalul debutează cu un regim termic caracterizat de valori peste cele climatologic normale, respectiv valori maxime de 27…29 de grade, în medie. Va urma o răcorire a vremii în perioada 30 mai – 2 iunie, când la nivelul regiunii media temperaturilor diurne va scădea spre 19…22 de grade. În cea de-a doua săptămână de prognoză, procesul de încălzire treptată a vremii va determina creşterea valorilor până la medii de 26…27 de grade. Regimul termic
nocturn va avea aceeaşi evoluţie, cu valori mai ridicate la începutul intervalului şi în ultimele zile (cu medii de 13…15 grade) în alternanţa cu perioada 31 mai – 3 iunie caracterizată de o vreme ceva mai răcoroasă.
Probabilitatea pentru averse locale se menţine destul de ridicată în orele după-amiezelor, cu precădere în zona deluroasă, iar în ultimele zile ale lunii mai aria ploilor va fi mai extinsă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button