Profesorii vor protesta miercuri în fața Guvernului. Peste 1.000 de oameni sunt așteptați la București, unde cer, printre altele, salarii mai mari

30 ian. 2023
136 Afișari
Profesorii vor protesta miercuri în fața Guvernului. Peste 1.000 de oameni sunt așteptați la București, unde cer, printre altele, salarii mai mari
Profesorii vor protesta miercuri în fața Guvernului. Peste 1.000 de oameni sunt așteptați la București, unde cer, printre altele, salarii mai mari. Sursa foto: Facebook - Fsli România

Federațiile din Educație au anunțat un protest, susținut de cadre didactice și personalul auxiliar, miercuri, în fața Guvernului. Angajații din sistemul educațional cer salarii decente și salariul minim pentru personalul nedidactic. Sunt așteptate circa 1.000 de persoane.

Federații ale sistemului educațional organizează un protest

Mai multe cadre didactice organizează un protest în fața Guvernului miercuri, 1 februarie 2023, la ora 12:00, pentru a deveni vocea celor peste 350.000 de salariați din învățământ:

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie ”SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală ”ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 1 februarie 2023, începând cu ora 12.00, pichetarea sediului Guvernului. La protest participă aproximativ 1.000 de membri de sindicat.

Principalele motive ale organizării protestului sunt problemele cu care se confruntă, în special, personalul nedidactic, dar și cel didactic, conform News.ro. Aceștia își doresc salarii motivante, luând în calcul situația economică din țară:

Nu trebuie uitat că personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800-2.300 de lei, iar creșterea inflației (16.4% în luna decembrie 2022), concomitent cu creșterea prețurilor la produsele de bază și la utilități au condus la creșterea gradului de sărăcire.

Cadre didactice și nedidactice protestează și pentru orele suplimentare neplătite

Sindicaliștii atenționează autoritățile că sistemul de învățământ se confruntă cu o lipsă semnificativă de cadre didactice calificate:

Atragem atenția asupra unei situații îngrijorătoare: din cauza salariilor foarte mici din sistemul educațional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puțini tineri aleg să profeseze în sistemul de învățământ, iar cei aflați la sfârșit de carieră aleg să se pensioneze.

Totodată, în ultimii ani s-a ajuns la o situație revoltătoare: se constată o creștere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unitățile de învățământ, în loc ca numărul acestora să scadă anual.

Cadrele didactice, spun protestatarii, nu sunt plătite pentru orele suplimentare pe care le prestează din cauza lipsei de personal:

Mai mult, deși sunt numeroase situații când se prestează muncă suplimentară, din cauza lipsei de personal, salariații nu sunt remunerați pentru munca suplimentară depusă, deși acordarea timpului liber corespunzător este imposibilă.

În acest context, federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și superior, consideră că, în perioada imediat următoare, Guvernul României trebuie să adopte un act normativ prin care personalului nedidactic să i se acorde salariile de bază prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 pentru anul 2022, concomitent cu acordarea sporurilor pentru condiții de muncă pentru toate categoriile de salariați din învățământ.

Care sunt salariile cadrelor didactice în funcție de experiență

Salariile cadrelor didactice diferă în funcție de gradul de încadrare – de la cei care de abia și-au început cariera, până la cei care au acumulat peste 25 de ani de experiență în sistemul educațional, conform ProTv.

Astfel, salariile profesorilor sunt cuprinse între 2.647 de lei și 4.709 lei, în funcție de studiile absolvite și gradul didactic avut.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies