Profesorii vor organiza un nou protest, joi sau vineri, în București. Sunt așteptați circa 20.000 de oameni, a anunțat liderul sindical

07 iun. 2023
219 Afișari
Profesorii vor organiza un nou protest, joi sau vineri, în București. Sunt așteptați circa 20.000 de oameni, a anunțat liderul sindical
Profesorii vor organiza un nou protest, joi sau vineri, în București. Sunt așteptați circa 20.000 de oameni, a anunțat liderul sindical. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou protest al profesorilor va avea loc joi sau vineri în București, a anunțat Marius Nistor, liderul sindical. Acesta a transmis că sindicatele au depus deja o cerere la Primăria Municipiului București, iar protestul se va organiza în funcție de răspunsul instituției.

Un nou protest al profesorilor ar putea să fie organizat joi sau vineri

Marius Nistor a menționat faptul că la protest sunt așteptați aproximativ 20.000 de participanți, a transmis G4Media.ro. Acesta a spus că greva profesorilor va continua până când guvernul va da garanții legate de noua grilă de salarizare și salariul debutanților.

Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului, a declarat Marius Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației.

El a respins informațiile exprimate marți de Ministerul Educației cu privire la numărul de 15.000 de profesori care nu mai fac grevă, spunând că acei profesori nu sunt membrii de sindicat.

În grevă sunt și nemembri de sindicat. Majoritatea celor care s-au retras (din grevă – n. red.) nu sunt membri de sindicat, deci cifrele prezentate de minister sunt nesemnificative, a mai spus acesta.

Te-ar mai putea interesa și:

Greva profesorilor continuă și după minivacanța de Rusalii

Federațiile sindicale au anunțat pe 4 iunie că greva profesorilor continuă. Sindicaliștii cer Guvernului României o garanție pentru ca salariul unui profesor debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie.

În textul recent al Ordonanței de Urgență nu apare această prevedere pentru profesorii debutanți prin care se acordă măriri de câteva sute de lei angajaților din sistemul de educație. Federațiile sindicale nu au susținut-o. Aceasta apare doar în nota de fundamentare a OUG, fără să aibă o valoare normativă.

Această atitudine a Guvernului României este interpretată ca o neasumare a Executivului de a aplica principiul menționat mai sus în noua lege a salarizării, se arată în comunicat, conform edupedu.ro.

Greva profesorilor a continuat și marți, 6 iunie, după ce elevii ar fi trebuit să se întoarcă din minivacanța de Rusalii.

Nu ne mai certați, nu ne mai trimiteți la clase! Schimbați-vă discursul și asumați-vă că educația va fi, începând de astăzi, prioritate națională! Și nu numai pentru noi, angajații din sistem, ci și pentru cei peste 3.000.000 de elevi în spatele cărora vă ascundeți și pe care încercați, prin declarații, să-i întoarceți împotriva noastră!, au transmis sindicatele.

Pe 3 iunie, sindicatele din educație l-au acuzat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului că a oferit informații eronate într-un comunicat. Sindicaliștii au spus că nu au fost de acord cu eșalonarea creșterilor salariale pe 3 ani prin noua lege a salarizării.

Atragem atenția că salariații din învățământ aflați în grevă sunt nemulțumiți și de promisiunea Guvernului de a aplica ipotetica grilă de salarizare pentru învățământ în maximum trei ani, solicitând scurtarea acestei perioade. Menționăm că și majorările salariale prevăzute în OUG 53/2023 au fost respinse de federațiile sindicale, după consultarea membrilor de sindicat aflați în grevă, aceștia considerând sumele prea mici, se arată în comunicat.

Cookies