SMART CITY

Profesorii lui Vanghelie, oropsiţii Bucureştiului: fără salarii de două săptămâni

După cum susţin reprezentanţii unităţilor de învăţământ din Sectorul 5 al Capitalei, lefurile profesorilor ar fi trebuit plătite de pe data de 10-11 martie 2011. Până acum însă, cadrele didactice s-au ales doar cu declaraţii contradictorii pe tema întârzierilor salariale.

„Suntem foarte supăraţi toţi. Nimeni nu ne spune nimic. Directorul este în aceeaşi situaţie cu noi. Şi dânsul aşteaptă. De la Primărie se dă vina pe trezorerie, dar mi se par nişte motive nu prea pertinente”, a declarat pentru B365.ro Elisabeta Caragescu, secretara Şcolii Generale 125 din Sectorul 5.

„Banii trebuia viraţi de acum zece zile, dar nu au ajuns încă la noi. Ni s-a spus că trebuie aprobat bugetul la primărie şi că vor veni după ce este aprobat. Au fost mai multe variante de explicaţii ale întârzierilor, dar asta este ultima pe care ne-a transmis-o domnul director”, a menţionat şi secretara Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sectorul 5.

„Nu s-au dat salariile, aşa este”, a reconfirmat şi secretara Şcolii Generale 150 din Sectorul 5.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 5 nu au dorit însă să transmită un punct de vedere pe această temă. Contactat telefonic, consilierul primarului Marian Vanghelie , Bogdan Tamaş, a recomandat reporterilor B365.ro să facă o solicitare scrisă în acest sens care să fie transmisă pe faxul administraţiei locale. „Dacă vă dau un număr de telefon )n.r. – la Direcţia de Învăţământ a Sectorului 5) şi nu vă răspunde nimeni, cu ce vă ajută? Trimiteţi cererea la cabinetul primarului. Este cel mai scurt drum. Dacă dau de domnul primar, vă sun eu înapoi”, a promis Tamaş.

Inclusiv solicitarea scrisă făcută de reporterii B365.ro pe adresa de e-mail a consilierului lui Vanghelie a rămas tot fără răspuns oficial din partea administraţiei locale.

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), în Sectorul 5 sunt aproximativ 3.000 de cadre didactice. „Bănuiesc că aşa este, dar această problemă nu ţine de Inspectorat. Banii sunt prevăzuţi în buget şi sunt viraţi de minister la primăriile de sector”, a menţionat pentru B365.ro Mihai Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.

Cele mai mari câştiguri salariale ale profesorilor depăşesc puţin suma de 2.200 lei net lunar. Astfel, un profesor debutant primeşte în mână 726 lei net, în timp ce unul de peste 40 de ani cu grad didactic I, cu dirigenţie şi gradaţie de merit – 2.241 lei. Trebuie menţionat faptul că în ultima situaţie se află foarte puţini profesori, în jur de 10% din totalul cadrelor didactice din Capitală.

Problema salariilor restante în şcolile din Capitală a fost semnalată până acum doar în Sectorul 5 al Capitalei. „Nu avem probleme la plata salariilor. Am primit banii la timp”, a specificat secretara Şcolii Generale nr.1 din Sectorul 1 al Capitalei. „Salariile s-au plătit la timp. Nu au întârziat niciodată până acum la noi”, a completat secretara Şcolii nr.16 din Sectorul 3.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button