Profesorii amenință că vor intra în grevă generală. Premierul discută astăzi cu liderii sindicatelor, în încercarea de a evita protestul

21 ian. 2022
240 Afișari
Profesorii amenință că vor intra în grevă generală. Premierul discută astăzi cu liderii sindicatelor, în încercarea de a evita protestul
Profesorii amenință că vor intra în grevă generală. Premierul discută astăzi cu liderii sindicatelor, în încercarea de a evita protestul | Sursă foto: Facebook-Federaţia Sindicală a Educaţiei şi Ştiinţei

După greva de avertisment a profesorilor ce a avut loc pe 19 ianuarie, acum se vorbește despre o grevă generala a cadrelor didactice.

Profesorii amenință că vor intra în grevă generală

Miercuri, 19 ianuarie 2022, a avut loc greva de avertisment a cadrelor didactice și nedidactice. Pe parcursul acestei greve, ce a durat două ore, profesorii nu au mai intrat la ore, sau dacă au intrat nu au predat nimic elevilor.

Profesorii au nemulțumire și amenință că dacă acestea nu vor fi rezolvate vor intra într-o grevă generală. O astfel de manifestație ar fii extrem de gravă pentru sistemul educațional care a fost deja afectat suficient de școala online.

Decizia de a pune da startul protestelor a fost luată în baza unui referendum ce a fost organizat în perioada 17 decembrie 2021-14 ianuarie 2022. Sindicatele le cer guvernanților adoptarea unor măsuri concrete în ceea ce privește următoarele aspecte:

  • Acordarea salariilor de bază ce sunt prevăzute în anexele de la Legea-cadru nr. 153/2017.
  • Alocarea procentului de 6% din PIB pentru educație.
  • Acordarea unor sporuri pentru condițiile de muncă.
  • Plata orelor suplimentare ce sunt efectuate.
  • Suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare și nedidactice.

Premierul discută astăzi cu liderii sindicatelor

Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale „Alma Mater”, a declarat că la acest moment s-a ajuns într-un punct în care la nivelurile mici, salariile nu sunt suficiente pentru a asigura un trai decent. Lectori, profesorii debutanți sau personalul auxiliar au salarii ce sunt foarte aproape de salariul minim pe economie.

Astăzi va avea loc o întâlnire a liderilor sindicatelor cu premierul și cu ministrul Educației, la guvern. În urma aceste întâlniri liderii speră să ajungă la o înțelegere prin care să li-se rezolve nemulțumirile. Cele mai arzătoare probleme ale acrelor didactice sunt salariile, care pentru debutanți sunt în jur de 2.400 de lei și faptul că pentru educație a fost alocat doar 2,24% din PIB.

Salariile mici ce sunt oferite profesorilor debutanți duc la descurajarea tinerilor, care nu mai optează pentru această meserie fiind îngrijorați că nu se vor putea descurca cu un venit de doar 2.400 de lei.

Cookies