Profesor din cadrul Facultății de Jurnalism, acuzat că jignește studenții. „Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare”

18 mart. 2023
246 afișări
Profesor din cadrul Facultății de Jurnalism, acuzat că jignește studenții. „Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare”
Profesor din cadrul Facultății de Jurnalism, acuzat că jignește studenții. „Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare”. Sursa foto: Unsplash

Un grup de studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării au semnat o scrisoare deschisă împotriva profesorului universitar Marian Petcu. Acesta i-ar fi jignit în nenumărate rânduri, atât în mediul online, cât și la cursurile desfășurate fizic.

Studenți din cadrul FJSC au fost jigniți de un profesor universitar

Un grup de 56 de studenți au reclamat comportamentul nepotrivit de la orele de curs al profesorului universitar Marian Petcu, aceștia semnând o scrisoare deschisă. Trei dintre aceștia au făcut plângere împotriva profesorului la Rectoratul și Comisia de Etică a Universității din București, conform Gen, Știri.

Studenții au fost jigniți în repetate rânduri de profesor în timpul cursurilor, iar acesta susținea că nu i se poate aplica nicio sancțiune pentru comportamentul său, având o funcție de conducere în cadrul Universității.

Tinerii susțin că pe data de 13 martie, la unul dintre cursuri, profesorul le-ar fi spus că sunt „proști” de mai multe ori. Acesta a continuat să zică despre studenți că „ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști”.

După puțin timp, în cadrul aceluiași curs, profesorul universitar i-ar fi spus unei studente că o va băga într-un dulap din amfiteatru.

În anul 2021, în momentul în care cursurile se desfășurau online, profesorul Marian Petcu ar fi comentat pozele de profil ale studentelor. Astfel, comportamentul său nu este o noutate.

Comentariile pe care le-a făcut cu privire la pozele de profil au fost complet neadecvate, Marian Petcu spunând că acestea instigă la „alte lucruri”.

Profesorul ar fi susținut faptul că studenții le pot face plângere, că oricum este vicepreședintele Comisiei de Etică. Pe site-ul Universității București, profesorul figurează doar ca membru, nu ca vicepreședinte, fiind menționați toți profesorii care conduc și care fac parte din Comisia de Etică.

„Abuzul verbal e mereu prezent la cursurile lui”

Două studente care au semnat scrisoarea deschisă către Rectorat, fiind contactate de reporterii Gen, știri, au transmis mai multe informații cu privire la ce se întâmpla la orele de curs pe care le susținea profesorul Marian Petcu:

Au fost mai multe momente, iar abuzul verbal e mereu prezent la cursurile lui. Am colegi care sunt intimidați de el și încearcă să-l evite, să stăm cât mai în spate la curs, ca să nu ne ia în vizor, spune Andra Mureșan, studentă în anul al II-lea la FJSC.

Jignirile și abuzul de putere nu sunt în regulă nici măcar în glumă sau spuse „cu afecțiune”. Asta ni se întâmplă nouă acum și, în loc să fim ascultați, ne lovim de cenzură și ignoranță din partea conducerii facultății.

Un profesor care își tratează studenții în asemenea fel, nu are nicio scuză, a declarat Roxana Beșleagă, studentă în anul al II-lea la FJSC.

Profesorul Marian Petcu a fost contactat telefonic de Gen, Știri, iar acesta a negat faptul că i-ar fi jignit pe studenți. Totuși, nu a vrut să facă multe comentarii până în momentul în care reclamația nu va ajunge și la el. Aceasta este declarația lui:

Nu, nu am făcut asta. Sunt invenții de-ale lor. Legat de funcția din Comisia de Etică era doar o glumă. Cum puteți crede și voi toate astea, doar sunteți jurnaliști.

Universitatea din București a făcut o declarație publică referitoare la acest caz

După ce studenții au luat atitudine cu privire la comportamentul lui Marian Petcu și au semnat scrisoarea deschisă, reprezentanții Universității din București au făcut o declarație publică pe pagina sa de Facebook. Acesta a fost răspunsul instituției:

Universitatea din București dezavuează orice comportament sau atitudine umilitoare și care nu respectă demnitatea și integritatea unei persoane, indiferent de statutul sau poziția sa în cadrul comunității noastre academice. Instituția a luat act de reclamațiile unui grup de studenți din cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, referitoare la limbajul și atitudinea unuia dintre profesorii FJSC.

Rectorul Universității din București, profesorul Marian Preda, va solicita Comisiei de Etică o analiză riguroasă și lucidă a cazului, pentru a lua măsurile care se impun în situația de față.

Universitatea din București rămâne o comunitate în care valorile și principiile umaniste se află la baza tuturor interacțiunilor și practicilor academice.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies