ARHIVA B365

Producătorii de legume din piață, amendați dacă nu au atestat

Producătorii care nu dețin noile certificate și carnete de comercializare vor fi amendați de autorități.  Pentru nerespectarea acestor prevederi, legea conţine amenzi consistente, atât pentru producători, cât şi pentru reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniu. Astfel, vânzarea în piaţă a produselor de către persoane care nu au atestat de producător se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.000 de lei. Cu aceeaşi amendă se sancţionează vânzarea produselor de către alte persoane decât titularul atestatului (sau persoanele menţionate în document), precum şi comercializarea altor produse decât cele menţionate în atestat şi în carnetul de comercializare. Cea mai mare amendă, cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de lei, se aplică pentru cumpărarea, de către producătorii agricoli sau alte persoane (intermediari), a unor produse agroalimentare, în scopul revânzării lor.
Amenzi pentru autorităţi
Eliberarea de către primar a atestatului de producător fără respectarea condiţiilor legale (de exemplu, dacă solicitantul nu deţine teren sau animale) se sancţionează tot cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei. Şi administratorii pieţelor riscă amenzi. Astfel, închirierea de mese şi cântare, fără verificarea existenţei şi valabilităţii atestatului de producător se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei. De asemenea, necompletarea la zi de către administratorul pieţei a Registrului de evidenţă a producătorilor individuali şi a comercianţilor sau neîndepărtarea din piaţă a persoanelor care nu posedă certificat de producător se sancţionează cu amendă de la 500 la 2.500 de lei.
Proceduri pentru eliberarea documentelor
Deşi unii „pieţari” invocă „birocraţia greoaie”, în realitate, procedura intrării în posesia acestor documente este extrem de simplă. Practic, atestatul de producător se eliberează de către primarii comunelor, oraşelor, municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării. La eliberare, primăriile verifică datele cu privire la deţinerea suprafeţelor de teren ori a animalelor, atât pe baza informaţiilor din registrul agricol, cât şi în teren, existenţa produselor, estimarea producţiilor şi a cantităţilor destinate comercializării, scrie Libertatea. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button