„Iovan poartă răspunderea accidentului”, susţine prodecanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială

de:
24 ian. 2014
1 Afișari

Pleter, conferenţiar doctor inginer, care se recomandă „specialist în inginerie aerospaţială cu 30 de ani vechime”, afirmă, într-un comunicat remis vineri agentiei Mediafax că se vede „obligat” să ia atitudine faţă de „culpabilizarea ROMATSA în criza accidentului aviatic din Munţii Apuseni”.

„Pilotul comandant poartă întreaga răspundere a accidentului în sine”, spune Pleter, enumerând mai multe considerente pe care îşi bazează afirmaţia.

Astfel, argumentează el, Adrian Iovan a planificat şi a efectuat un zbor „în condiţii meteorologice de îngheţ sever, condiţii evidente din prognozele la care avea acces înainte de decolare”.

Totodată, tipul de avion „fără performanţele de urcare necesare” şi, mai ales, tipul de motor cu piston cu carburator, „în mod special vulnerabil la acest fenomen meteo”, „nu erau adecvate pentru această misiune şi comandantul avea obligaţia să cunoască acest lucru şi să coreleze datele meteo cu restricţiile impuse de tipul de aeronavă”.

Pleter mai arată că, givrajul (depunerea unui strat de gheaţă sau de chiciură pe automobile şi avioane pe vreme rece, n.r.) aeronavei, care a început în momentul intrării în frontul atmosferic cu umiditate, este un fenomen „cumulativ şi nu instantaneu”, astfel că piloţii ar fi avut timp suficient – cel puţin 10 minute – pentru a întoarce aeronava.

Cookies