ARHIVA B365

Procurorul vrăjitoarelor, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare

În 19 iunie 2012, Bălăşescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) la cinci ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, în timp ce Ene şi Simirianu au primit, în acelaşi dosar, câte patru ani de închisoare, tot cu executare.

Potrivit deciziei CAB, Maximilian Bălăşescu a fost condamnat la cinci ani de închisoare şi patru ani interzicerea unor drepturi, pentru luare de mită.

Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu au primit pedeapse de câte patru ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, fiindu-le, totodată, interzise unele drepturi pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, instanţa a menţinut măsura arestării preventive în cazul celor trei şi a dispus ca din pedepsele aplicate să fie scăzute perioadele reţinerii şi arestării preventive, începând din 1 februarie 2012.

Decizia CAB a fost atacată cu recurs la instanţa supremă, care a decis, luni, să menţină hotărârea instanţei inferioare.

Fostul procuror Maximilian Bălăşescu declara, la ultimul termen de judecată, că nu a pretins şi nu a primit niciun ban de la nimeni şi că are conştiinţa împăcată.

„Puteţi să-mi luaţi ani din viaţă, dar nu puteţi să-mi luaţi conştiinţa, iar în conştiinţa mea eu sunt împăcat”, a spus Maximilian Bălăşescu, fost procuror la Parchetul Tribunalului Ilfov şi anchetator al vrăjitoarelor care au şantajat-o pe Oana Zăvoranu.

În 24 februarie 2012, la mai puţin de-o lună de la probarea faptelor, procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată pe Maximilian Ioan Bălăşescu, pentru de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi pe Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în luna ianuarie 2012, procurorul Maximilian Ion Bălăşescu, cu ajutorul lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, „un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă”.

Denunţătorul era cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave într-un dosar penal aflat în instrumentarea procurorului Bălăşescu.

Ene şi Simirianu i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro. Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, lui Bălăşescu îi reveneau 50.000 de euro.

În 31 ianuarie, Cristian Marian Ene a fost prins în flagrant delict luând de la denunţător, în numele lui Bălăşescu, sumele de 90.000 de lei şi 80.000 de euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse, preciza DNA.

În 1 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea preventivă a lui Maximilian Bălăşescu. În aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a lui Maximilian Bălăşescu, precum şi a lui Cristian Marian Ene şi Marian Simirianu.

La sfârşitul lunii februarie, Maximilian Bălăşescu a anunţat la Curtea de Apel Bucureşti că a demisionat din Ministerul Public şi că a trimis demisia la Consiliul Superior al Magistraturii.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button