Procurorul Angela Nicolae și fiul acesteia, arestați pentru 29 de zile

de:
30 oct. 2013
2 afișări
Procurorul Angela Nicolae și fiul acesteia, arestați pentru 29 de zile

La ieşirea din sediul Înaltei Curţi, Angela Nicolae a declarat că dosarul este „o răzbunare a unei foste asociate şi, totodată, a unei foste prietene a fiului ei, care cunoştea o parte din oamenii de afaceri implicaţi în acest dosar”.

„Înregistrările respective, care sunt, toate au fost argumentate de către mine şi au fost dovedite că ele nu sunt reale. Ele s-au făcut în contextul în care eu am avut nişte probleme de familie cu cei doi băieţi ai mei. Aspectele prevăzute în interceptări nu sunt reale” a mai precizat Angela Nicolae.

Mai mult, magistratul a ţinut să evidenţieze că este o persoană cu o carieră îndelungată în Parchetul General. „Sunt o persoana care are o carieră în Parchetul General din anul 1978 şi funcţia de procuror-şef din 1997. Toţi procurorii generali m-au menţinut în această funcţie”, a mai declarat Angela Nicolae.

 Potrivit anchetatorilor, în perioada 2012-2013, Daniel Nicolae, cu acordul, susţinerea şi implicarea mamei sale, ar fi cerut, în mai multe rânduri, şi ar fi primit diferite sume de bani de la doi dintre învinuiţii din dosarul de evaziune, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror şef de birou la Parchetul General, Angela Nicolae ar putea influenţa obţinerea unor soluţii favorabile în dosarele penale în care erau cercetaţi.

„Pe întreaga perioadă în care s-a derulat activitatea infracţională, procurorul Angela Nicolae, direct şi prin intermediul fiului său, Daniel, i-ar fi creat şi întărit convingerea lui Rami Ghaziri, cercetat şi el în dosar că are o puternică influenţă în soluţionarea dosarelor penale în care cumpărătorul de influenţă şi firmele sale sunt implicate şi-i poate determina soluţii favorabile”, explică anchetatorii.

„În unele cazuri, ca urmare a refuzului lui Rami Ghaziri de a onora cu promptitudine unele cereri ale procurorului, Angela Nicolae i-ar fi transmis acestuia mesaje explicite privind pericolul la care se expune, în situaţia în care nu ar mai beneficia de protecţia oferită de ea în virtutea funcţiei deţinute”, susțin anchetatorii.

„Un mod de operare similar a fost folosit de inculpata Nicolae Angela şi în raporturile cu o altă persoană, administrator şi asociat în mai multe societăţi cu profil agricol. Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Nicolae Angela, care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obţinerea unei soluţii favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârşirea infracţiuni de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice şi vătămare corporală din culpă. Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Nicolae Angela, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate”, susţin procurorii anticorupţie. STENOGRAME Angela Nicolae i-a cerut bani unuia dintre administratorii evazionişti pentru ziua fiului ei Procurorii arată că, pe 11 iunie 2013, Angela Nicolae i-ar fi cerut lui Rami Ghaziri, prin intermediul fiului său, suma de 2.000 de lei pe care ar fi primit-o, tot prin intermediul fiului său, pe 12 iunie. „Bunáseara domnu Rami mä scuzati că vă deranjez dar sáptămána trecută m-ati trimis la Alina án legátură cu ziua mea.mi-a zis să vb pe luni .luni nu mi-a răspuns.şi vă roagă mama că s-a ămprumutat de la o colegă cu 20 mil vechi şi măine trebuie să-i de-a ănapoi pt ziua mea.vă ăntreabă dacă se poate so ajutati dacă se poate .şi dacă puteti să vb cu Alina să trec măine pe la ia.la orice .a zis că var multumi si asteaptă un răspuns ca să ştie dacă se bazeazâ pe dvs.v-ar multumi foarte mult”. Potrivit stenogramelor de la dosar, Daniel Nicolae îi povestea mamei sale cum a trimis un mesaj de ameninţare lui Rami Ghaziri. Angela Nicolae: Eu i-am trimis un mesaj în care am spus că este bătaie de joc, da? Faptu’ că vă… încă nu vorbiseşi şi astea şi i-am spus ca să vă răspundă la telefon, pentru că nu se poate aşa ceva, că cum îşi permite, că e bătaie de joc, înţelegi? Daniel Nicolae: Da. Şi am vorbit cu ….. da, i-am trimis câteva mesaje şi după, dintre care i-am dat un mesaj urât, de ameninţare, ştii? I-am dat un mesaj foarte urât şi asta, înţelegi? Şi asta. Angela Nicolae: Bun. Angela Nicolae: Acuma mergem şi o luăm şi pe alte căi, pentru că ăştia sunt nişte măgari nenorociţi… Daniel Nicolae: „Vă rog din suflet ajutatimă si pe mine nu mă lăsati. Cu stimă şi respect, domnu Rami”, relatează Adevărul.

Dezbaterile au început în jurul orei 13,00, iar la ora 19,00 Angela Nicolae și ceilalți inculpați au părăsit sala de judecată, deoarece le expiraseră ordonanțele de reținere, ei urmând a fi ridicați organele de poliție.
La ieșirea din sala de judecată, Angela Nicolae a spus că este nevinovată și dorește să meargă acasă.
În acest caz, procurorii DNA au solicitat instanței arestarea a 29 de persoane. Inculpații au fost împărțiți în trei loturi, pentru o judecare mai rapidă a solicitării DNA.
Potrivit unui comunicat al DNA, celelalte persoane pentru care s-a cerut arestarea preventivă sunt: Moubarak Mahmoud Sleiman, Masri Mohamed Mahmoud, Antonio Burlacu, Răzvan Lungu, Vasile Corbu, Camelia Sora, Petra Gherbezan, Abdul Mounim Al Zaid, Andrei Mardare, Sorin Cristian Ștefan, Traian Ilie, Husein Zayed, Ali A. Ali, El Khoury Elias, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Ghaziri Rami, Omar Hamid, Mouhamed Kouli, Chraif Ali, Mihail Țigănilă, El Khoury Chrbel, Adrian Sărăcuțu, El Mahoud Suheil Rashid Selim Ahmed, Orlando Emil Daher.

De asemenea, față de 6 persoane, respectiv Cristiana Lepădatu, Ioana Zamfir, Emilia Curăvalea, Bitar Rami, Oana Nită, Vasile Bujor Groza, procurorii au dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi țara.

Potrivit DNA, din 2010 până în prezent, inculpații au derulat activități infracționale de constituire, respectiv aderare și sprijinire a rețelei infracționale ce vizează producția și desfacerea produselor din carne.

Printr-un amplu mecanism evazionist, în cadrul căruia au fost utilizate societăți comerciale de tip fantomă (adică societăți comerciale care nu funcționează la sediul declarat, au asociați și administratori cetățeni străini, care nu pot fi găsiți la reședințele declarate), inculpații au derulat operațiuni comerciale cu eludarea normelor fiscale.

Astfel, în intervalul 2010-2013, membrii rețelei au derulat operațiuni comerciale triunghiulare scriptice (în realitate mărfurile fiind valorificate fără forme legale pe piața internă, cu eludarea legislației privind obligațiile fiscale generate de TVA, impozit pe profit), iar reușita fraudei fiscale a fost posibilă prin măsurile de precauție folosite și sprijinul funcționarilor fiscali ai statului român, ai organelor de urmărire penală.

Anchetatorii susțin că Moubarak Mahmoud Sleiman, asociat unic și administrator al SC Sam Plus Internațional SRL București, a fost principalul organizator al grupului infracțional la care au aderat persoane interpuse, implicate în înființarea firmelor fantomă, coordonarea operațiunilor și reprezentarea firmelor, inclusiv cu ocazia controalelor fiscale.

Angela Eugenia Nicolae, șef al Biroului de Relații Internaționale și Programe (altele decât PHARE), și fiul acesteia, Daniel Nicolae, sunt acuzați că, în perioada 2012-2013, au pretins, în numeroase rânduri, și au primit diferite sume de bani de la Rami Ghaziri și de la un alt învinuit (față de care nu s-a pus în mișcare acțiunea penală până în prezent) cercetați în cauză, lăsându-i să creadă că, prin calitatea de procuror șef birou la PÎCCJ, Angela Nicolae va putea influența obținerea unor soluții favorabile în dosarele penale în care erau cercetați pentru infracțiuni de evaziune fiscală.

În concret, în perioada 2012-2013, Angela Nicolae a pretins și primit, în mod repetat, la diferite intervale de timp, direct și prin intermediul fiului său, sume de bani între 2.000 lei și 5.000 lei de la învinuiți.

Un mod de operare similar a fost folosit de Angela Nicolae și în raporturile cu o altă persoană, administrator și asociat în mai multe societăți cu profil agricol.

Astfel, la data de 28 mai 2013, persoana respectivă a apelat la Angela Nicolae care i-a promis că va interveni pe lângă un prim-procuror al unui Parchet de pe lângă Judecătorie, pentru a-i facilita unui prieten obținerea unei soluții favorabile în dosarul penal în care era cercetat pentru săvârșirea infracțiuni de conducere sub influența băuturilor alcoolice și vătămare corporală din culpă.

Ancheta penală a fost finalizată, dar nu în sensul promisiunii făcute de Angela Nicolae, ci în sensul trimiterii în judecată a persoanei cercetate.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte 15 persoane care sunt cercetate în stare de libertate, printre care se află și senatorul PSD Niculae Bădălău. AGERPRES

Cookies