Procurorii de la Înalta Curte: Omniasig încheia poliţe de asigurare facultativă şi le antedata

de:
15 mai 2014
0 Afișari
Procurorii de la Înalta Curte: Omniasig încheia poliţe de asigurare facultativă şi le antedata

Procurorii şi poliţiştii au făcut, miercuri, 49 de percheziţiile la sedii centrale şi la sucursale ale Omniasig din Bucureşti şi din toate judeţele, într-un dosar în care a fost începută urmărirea penală pentru abuz în serviciu şi fals intelectual.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a arătat joi, într-un comunicat de presă, că în această cauză au fost audiate mai multe persoane, iar în urma efectuării percheziţiilor au fost identificate şi ridicate mai multe înscrisuri, care urmează să fie analizate în cadrul probatoriului administrat, scrie Realitatea.net.

Potrivit sursei citate, din probatoriul administrat până la acest moment a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, mai mulţi angajaţi ai firmei de asigurare au încheiat cu persoane fizice contracte de asigurare a locuinţelor, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuinţe obligaţia încheierii unei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD – poliţă de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei poliţe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri.

Prin modificările aduse Legii 260/2008 de dispoziţiile Legii 243 din 17 iulie 2013, publicată în Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 şi intrată în vigoare la data de 27 iulie 2013, persoanele fizice şi juridice nu mai puteau încheia contracte de asigurare facultativă a locuinţelor decât dacă încheiau, în prealabil, o asigurare obligatorie a acestora.

În aceste condiţii, susţin procurorii, societăţile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condiţiile existenţei asigurării obligatorii a locuinţei, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuinţele de tip A şi 10 euro pentru locuinţele de tip B.

Sumele de 20 şi respectiv 10 euro trebuiau virate de societăţile de asigurare în conturile societăţii de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, societate de asigurare de interes public, componentă esenţială în cadrul programului român de asigurarea catastrofelor), se mai arată în comunicat.

„Antedatând poliţa de asigurare facultativă, s-a creat aparenţa că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii şi, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instanţei supreme.

Procurorii au mai arătat că, dacă ar fi procedat conform normelor legale în vigoare, angajaţii companiei de asigurare ar fi trebuit să încheie, într-o primă fază, asigurarea obligatorie şi să încaseze suma de 20, respectiv 10 euro ce urma a fi virată în contul PAID.

„Numai după acest moment compania în cauză putea încheia contracte de asigurare facultativă. Practic, orice contract de asigurare facultativă încheiat în absenţa unui contract de asigurare obligatorie a creat în dauna PAID un prejudiciu de 20/10 euro per contract”, a precizat Parchetul ICCJ.

În urma verificărilor făcute de procurorii Parchetului ÎCCJ, reprezentanţii Omniasig îi asigură pe clienţi că toate poliţele emise sunt sigure şi valide. „În contextul verificărilor efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referitor la emiterea de către OMNIASIG a unui număr de poliţe de asigurare de locuinţă în a doua jumătate a anului 2013, Directoratul OMNIASIG face următoarele precizări:

OMNIASIG îşi asigură clienţii şi partenerii că toate poliţele emise de companie sunt sigure şi valide şi OMNIASIG îşi menţine angajamentul de a respecta toate obligaţiile contractuale faţă de clienţi indiferent de rezultatul acestei investigaţii.

OMNIASIG şi-a îndeplinit întotdeauna obligaţiile şi o va face şi în continuare. Societatea este una dintre cele mai mari companii de asigurări generale din România, cu o situaţie financiară extrem de solidă, având capitalul social în valoare de 439.645.433,5 lei, marja de solvabilitate disponibilă de 242.344.550 lei (în condiţiile în care marja de solvabilitate minimă impusă de lege este de 155.462.640 lei), gradul de solvabilitate de 155,89% şi coeficientul de lichiditate de 1,28.

OMNIASIG tratează această investigaţie cu toată seriozitatea şi cooperează pe deplin cu autorităţile pentru clarificarea acestei situaţii. Între timp, toate sucursalele noastre îşi continuă activitatea, iar angajaţii noştri asigură serviciile pentru clienţi în regim normal”, anunţă reprezentanţii Omniasig, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Şeful Direcţiei de Investigarea Fraudelor, Alexandru Ioniţă, a declarat miercuri că în ancheta privind societatea de asigurare vor fi verificate peste un milion de documente, urmând să se stabilească modul de operare şi gradul de vinovăţie al persoanelor implicate.

„Suspiciunile pe care noi le avem privesc realitatea şi modul de întocmire al poliţelor de asigurare, pentru care pot să vă spun faptul că nu există nicio suspiciune privind reala lor şi corecta lor întocmire vizavi de persoanele fizice care au beneficiat de aceste poliţe, deci persoane care au beneficiat în mod corect şi de bună-credinţă. Verificările noastre vizează ridicarea acestor documente”, a spus Ioniţă.

Întrebat câte poliţe de asigurare în cazul cărora ar exista suspiciuni vor fi verificate de anchetatori, Ioniţă a spus că este vorba de „peste un milion de documente”.

Întrebat când a fost demarată ancheta, Ioniţă a spus că verificările au început la jumătatea anului 2013, dar s-au făcut în prezent, atât în Capitală, cât şi al nivelul serviciilor judeţene de investigare a fraudelor. Potrivit lui Ioniţă, anchetatorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii în această anchetă.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că directorul general şi alţi peste 40 de directori ai Omniasig sunt suspectaţi de anchetatori de implicare în falsificarea mai multor poliţe de asigurare, prejudiciul produs astfel statului fiind de câteva milioane de lei.

Cookies