ARHIVA B365

Dosarul Mediafax: A fost declanşată actiunea penală faţa de patru persoane şi Mediafax Grup

Grupul Mediafax folosea terte firme pentru plata partiala a angajatilor pe drepturi de autor, insa acele firme aveau rolul de a acumula datorii in cascada, ajungand in incapacitatea sa plateasca taxe si impozite, arata referatul procurorilor prin care s-a cerut, vineri, arestarea preventiva a trei inculpati retinuti joi in acest caz – Grigoruta Roxana Dorina, Dinu Sorin si Chis Dragos, informează Hotnews.ro.

Vineri, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a anuntat printr-un comunicat de presa ca, in dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani privind grupul Mediafax, a fost pusa in miscare actiunea penala fata de inculpatii:

SC MEDIAFAX GRUP SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare de bani;
COZAC DANIELA (aflata in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala;
GRIGORUTA ROXANA DORINA (aflata in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani;
DINU SORIN NICOLAE (aflat in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani;
CHIS GHEORGHE DRAGOS (aflat in stare de retinere), sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare de bani.

Pentru ultimii trei a fost propusa arestarea preventiva pentru o perioada de 30 de zile. Comunicatul citeaza referatul cu propunere de arestare, aratand intre altele:
Printr-o decizie din data de 23 aprilie 2013, i s-a acordat societatii comerciale MEDIAFAX GRUP SA esalonarea la plata pe o perioada de 24 de luni a obligatiilor fiscale exigibile, in suma totala de 3.949.358 lei. In acest context, societatea comerciala mentionata, reprezentanti ai acesteia, precum si persoane din cadrul unor cabinete de avocatura implicate in avizarea legalitatii actelor acestei societati, au creat si aplicat, in mod continuat, o schema de sustragere de la plata taxelor si impozitelor, implicand constituirea unor societati fantoma pe numele unor persoane lipsite de posibilitati materiale, profitand tocmai de situatia acestora, societati ce au fost antrenate in circuitul comercial astfel alcatuit.

In acest fel SC MEDIAFAX GRUP SA era protejata, responsabilitatea platii taxelor si impozitelor fiind transferata in sarcina celorlalte societati, impotriva carora se declansau masurile de poprire a conturilor pentru neplata taxelor si executare silita a acestora, proceduri inutile deoarece nu detineau in patrimoniu bunuri sau alte active ce puteau fi executate.

Din probele administrate pana la acest moment, a rezultat ca reprezentantii de drept ai societatilor comerciale fantoma nu au exercitat in fapt administrarea acestora, controlul fiind asigurat de catre inculpatii Grigoruta Roxana, Cozac Dana si Dinu Sorin, persoane cu functii de conducere ai SC MEDIAFAX GRUP SA. Astfel, acestia erau cei care dispuneau emiterea facturilor in numele societatilor fantoma, indicand sumele ce trebuiau facturate, platile catre colaboratorii societatilor respective (deja angajati cu contract individual de munca la SC MEDIAFAX GRUP SA sau alte societati din grup), coordonand, totodata, activitatea persoanei desemnata de catre acestia pentru a se ocupa de organizarea contabilitatii societatilor fantoma.

Polițiștii și procurorii au efectuat joi dimineața 14 percheziții în București și Ilfov la sediile mai multor societăți comerciale din domeniul media, printre care și Mediafax Grup, precum și la locuințele unor persoane bănuite de evaziune fiscală și spălare de bani.

La acțiune au participat aproape 100 de polițiști din cadrul unităților centrale ale Poliției Române.

Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuează cercetări cu privire la un grup de firme din domeniul media bănuite de implicare în săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Acțiunea vine după ce, săptămâna trecută, au fost arestate preventiv 11 persoane acuzate de evaziune fiscală și spălare de bani în dosarul MediaPro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button