UPDATE -comisia de specialitate din Parlamentul moldovean a aprobat arestarea lui Vlad Filat. Acesta a fost lăsat fără imunitate.
„Spuneam în debutul şedinţei de azi, ca replică lui Voronin, care este şi el folosit de Plahotniuc când este nevoie, că eu nu am nevoie de imunitate parlamentară. Se va face procedura respectivă. Mesajul meu către colegii din comisie a fost să se voteze pentru ridicarea imunităţii ca să nu se creadă că doresc să mă eschivez. Sper că procesul va fi echitabil şi că voi putea să-mi demonstrez nevinovăţia. Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacţie ţara în care trăim”, a adăugat liderul PLDM.
„Mă adresez către cei care-l servesc pe Plahotniuc: CNA, PG, presa: pentru mine lucrul acesta contează mult, dar mai puţin pentru fiecare dintre voi – atât timp cât Plahotniuc va mai fi prezent în viaţa publică, ţara asta nu are viitor. Spun lucrul acesta nu din răzbunare, dar în cunoştinţă de cauză”, a spus Filat.
Liderul PLDM nu exclude că Plahotniuc are o înţelegere cu liderul prorus al Partidului Nostru, Renato Usatîi, şi cu liderul comunist Vladimir Voronin privind provocarea alegerilor anticipate, prin care să urmărească deturnarea parcursului european al Republicii Moldova.
„Nu exclud că, împreună cu ruşii, el o să organizeze alegeri şi după alegeri poate să schimbe şi parcursul ţării, pentru că el în Europa nu are cum să supravieţuiască”, a conchis Filat, care la finalul discursului şi-a cerut iertare de la întreg poporul Republicii Moldova.
Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, este implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, a declarat joi procurorul general Corneliu Gurin, de la tribuna centrală a Parlamentului.
Procurorul general a cerut Legislativului ridicarea imunităţii parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat.
„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.
Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.
De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.
„Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală”, se menţionează în sesizare.
Cererea privind ridicarea imunităţii urmează să fie examinată de Comisia parlamentară pentru Numiri şi Imunităţi.
Comisia juridică pentru numiri şi imunităţi s-a întrunut în şedinţă pentru a elabora proiectul de hotărâre privind ridicarea imunităţii parlamentare a liderului PLDM, Vlad Filat, în vederea reţinerii şi arestării ulterioare. Proiectul va fi pus la vot în Parlament.
Potrivit rechizitoriului pregătit de procurori, declaraţiile martorilor indică limpede implicarea lui Vlad Filat în fraudarea banilor de la BEM, în perioada când politicianul deţinea funcţia de prim-ministru (2010-2013).
„Avem probe concludente în fraudele de la BEM, au fost audiaţi martori, există depoziţii confirmate, vreau să vă pătrundeţi de importanţa momentului. Este o crimă deosebit de gravă şi ar putea avea loc influenţarea martorilor, distrugeri noi probe”, a declarat Corneliu Gurin în Parlament.
Procurorul General Corneliu Gurin a declarat că Vlad Filat are legături cu firma Caravita, conducătorii căreia sunt cercetaţi penal pentru contractarea creditelor neperformante de la Banca de Economii.
Gurin a oferit deputaţilor mape cu documente din anchetă, dar a le-a solicitat să nu le fotocopieze şi să nu le facă publice.
Procurorul general a mai spus că poate demisiona oricând, dar intenţionează să ducă la bun sfârşit acest dosar pe care l-a numit deosebit de complicat.
Procurorul General cere ridicarea imunităţii lui Vlad Filat. Potrivit lui Corneliu Gurin liderul PLDM a comis o crimă gravă.
Potrivit Procuraturii, în timpul când era premier, Vlad Filat a extorcat şi a primit de la Ilan Shor bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în sumă de 60 de milioane de dolari pentru a oganiza numirea lui Shor în calitate de consul onorific în Federaţia Rusă.
În 2013-2014, Vlad Filat, susţinând că are influenţă asupra anumitor decidenţi, a pretins şi a primit de la Ilan Shor bani servicii şi alte bunuri în sumă de peste 190 de milioane de dolari.