ARHIVA B365

Procuror, TRIMIS ÎN JUDECATĂ pentru șantaj și trafic de influență

Ppotrivit comunicatului DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată a procurorului Marius Radu Vlădoianu

în stare de arest preventiv, a inculpatului VLĂDOIANU MARIUS RADU, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj,la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

– trafic de influenţă,

– şantaj,

și în stare de libertate a inculpatului TUDOSAN IONEL, procuror în cadrul DIICOT – Structura Centrală, la data săvârșirii faptei, sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de complicitate la şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada iulie 2012 – septembrie 2013, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, beneficiind de ajutorul unei alte persoane, a pretins de la un martor denunțător sume de bani totalizând aproximativ 7.000 de euro şi un comision de 20% din valoarea unui contract sau 20% din suprafaţa terenului aflat în litigiu pe rolul instanței, pentru a-şi exercita influenţa asupra magistraţilor judecători, astfel încât persoana denunțătoare să obțină o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă privind reconstituirea dreptului de proprietate, aflată în recurs, iar pe de altă parte, pentru a-i facilita o executare silită.

Legătura dintre Vlădoianu Marius Radu și denunțătorul din prezenta cauză a fost intermediată, în perioada iulie 2002 – aprilie 2013, de o altă persoană care a pretins şi a primit pentru Vlădoianu Marius şi pentru sine diferite sume de bani de la denunțător.

Ulterior, în perioada iunie 2014- februarie 2015, pentru a obţine o sumă de bani necesară acoperirii prejudiciului stabilit de organele fiscale (peste 1 milion lei) într-un dosar ce viza o societate comercială în care persoana de legătură și soția procurorului aveau interes, inculpatul Vlădoianu Marius Radu, beneficiind de ajutorul aceleiași persoane, a exercitat presiuni asupra unor oameni de afaceri sirieni ce au avut relaţii contractuale cu respectiva societate, pentru a-i determina să suporte acel prejudiciu.

Astfel, Vlădoianu Marius Radu i-a constrâns pe oamenii de afaceri sirieni să încheie un contract de vânzare-cumpărare pentru un imobil la un preţ supraevaluat, care să acopere prejudiciul şi să asigure un profit pentru el şi pentru persoana de legătură.

În acest sens, Vlădoianu Marius Radu le-a adresat ameninţări că va fi deschis un dosar penal pe numele lor la DIICOT Bucureşti.

Oamenii de afaceri sirieni au fost contactaţi şi de către persoana de încredere a lui Vlădoianu Marius Radu care le-a adresat ameninţări şi care a formulat o sesizare penală, care însă nu a fost înregistrată în evidenţele DIICOT, de către procurorul Tudosan Ionel.

Cu toate acestea, în luna februarie 2015, oamenii de afaceri sirieni au fost citaţi la DIICOT Bucureşti de procurorul Tudosan Ionel, fără ca acesta să fie învestit cu soluţionarea vreunei cauze care să privească persoanele anterior menţionate. Mai mult, procurorul a efectuat acte de urmărire penală fără să existe o cauză pe rolul DIICOT.

În acest fel, inculpatul Tudosan Ionel l-a ajutat pe Vlădoianu Marius Radu să îi constrângă pe oamenii de afaceri sirieni să cumpere imobilul la preţul impus, prin deschiderea unui dosar penal pe numele acestora şi citarea acestora la DIICOT Bucureşti, în perioada în care Vlădoianu Marius Radu purta cu aceştia negocieri de încheiere a tranzacţiei, creându-le acestora convingerea că Vlădoianu Marius Radu are influenţa necesară pentru a le provoca probleme dacă nu dau curs solicitării.

În cauză, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparținând inculpatului Vlădoianu Marius Radu.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button