Procuroarea din București care i-a cerut scuze victimei unui abuz sexual 

20 sept. 2022
1384 Afișari
Procuroarea din București care i-a cerut scuze victimei unui abuz sexual 
Alexandra Tomescu, procuroarea din București care i-a cerut scuze victimei unui abuz sexual 

Numele ei este Alexandra Tomescu, are 36 de ani și este  procuroare în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București.

Cu aproximativ an în urmă, scrie Libertatea, procuroarea a început să se specializeze în investigarea abuzurilor sexuale cu victime minore, iar în prezent se ocupă aproape exclusiv de astfel de cauze. 

Copila abuzată sexual care nu a fost crezută

În primele luni ale acestui ani, Alexandra Tomescu a audiat copii abuzați sexual, a trăit revoltă față după ce a aflat ororile pe care copiii le pot trăi. 

Până să se ocupe îndeaproape și aproape exclusiv de astfel de cazuri, perspectiva ei asupra lucrurilor era diferită, povestește Alexandra Tomescu:

Îmi vedeam de bucăţica mea şi credeam că dacă îmi fac bine treaba voi schimba puţin în bine situaţia acelor copii.

„Nu puteam să fac altceva decât să îmi cer scuze”

Perspectiva ei s-a schimbat dramatic atunci când a întâlnit o victimă a unui abuz sexual, o tânără de 17 ani care reclamase că tatăl vitreg a violat-o când avea 13 ani, dar al cărei dosar fusese clasat de un procuror. Când dosarul a fost redeschis, cazul a ajuns la Alexandra Tomescu. procuroarea a sunat-o și își amintește acum furia îndreptățită a  copilei::

Când am sunat-o, fata era foarte revoltată. Nu puteam să fac altceva decât să îi cer scuze în numele instituției noastre că s-a întâmplat așa. (…) Recunosc că m-am temut de reacţia ei şi aveam toate motivele, am lăsat-o să se descarce la telefon, avea dreptate, ne-a reproşat, nouă, procurorilor că i-am distrus viaţa, că n-am crezut-o, că am umilit-o şi avea dreptate, aşa s-a întâmplat. I-am explicat că îi înţeleg reacţia şi că nicio scuză din lume n-o să poată să îndrepte suferinţa prin care a trecut, dar i-am cerut să aibă încredere în noi încă o dată. Da, i-am spus că adulţii greşesc mai mult decât copiii şi am apelat la înţelegerea ei, poate părea chiar ridicol, dar asta am făcut, apel la întelegerea unui copil.

Procuroare: N-o să uit amărăciunea cu care îmi povestea ororile

După ce au vorbit la telefon, adolescenta a venit împreună cu mama la discuția cu procuroarea. Iar Alexandra Tomescu povestește, pe juridice.ro, cum a fost acel moment:

N-o să pot uita privirea ei fixă şi amărăciunea din glasul ei atunci când, parcă într-un film, îmi relata, cu pauze şi de 20 de secunde, pas cu pas ororile prin care a trecut. Nu era poate cea mai urâtă faptă de care auzisem, dar durerea ei era cea mai mare. Eram un simplu spectator la o poveste ce s-a derulat timp de mai multe luni în tăcere, singurătate şi fără ca nimeni din jur să intuiască ce se întâmpla, şi mai apoi s-o creadă. A fost istovitor pentru amândouă, i-am şi spus în timpul audierii, când o mai încurajam ca să nu se blocheze că şi mie mi-e greu să o ascult, darămite ei să vorbească. Era prima fată care a plâns toată audierea, era un plâns înecat, fără suspine şi fără grimasă, îşi ştergea lacrimile din barbă, nu de pe obraji, era clar că făcea un efort deosebit să-şi amintească după atâţia ani de tot răul ce i se întâmplase, rău la care adulţii au fost spectatori până atunci şi n-au făcut decât să se acopere de acte sau să simuleze interesul.”

După audiere epuizantă, când procuroarea o conducea pe victimă spre ieșirea din Parchet, tânăra i-a spus «Am încredere în tine». Timp mai târziu, dosarul a ajuns, în sfârșit, în instanță.

Despre „o țară bogată în violatori în serie”

Întâlnirea cu acea victimă a fost momentul de cotitură pentru procuroare. Atunci a înțeles că nu e de-ajuns să te ocupi doar de propria bucățică. Tatăl vitreg, abuzatorul sexual al tinerei căreia procuroarea i-a cerut iertare și al cărui dosar inițial a fost clasat, mai făcuse între timp și alte victime, povestește procuroarea:

Ce nu v-am spus de la început este că X a fost prima victimă a agresorului, dar după ea, la trei ani distanţă, în 2021 a urmat Y. Ce avem noi aici este un caz de violator în serie. (…) Da, X şi la 3 ani distanţă Y au fost victimele aceluiaşi călău, pe care eu îl denumesc violator în serie. Poate dacă se făcea treabă în primul dosar, Y era acum nevătămată, poate, de fapt cel mai probabil …

Puteți citi integral  AICI articolul procuroarei Tomescu publicat pe juridice.ro – “O ţară în cautare de criminali în serie, dar bogată în violatori în serie.”

Cookies