ARHIVA B365

Procesul lui Dan Voiculescu, RELUAT pe 31 ianuarie

La momentul în care a fost sesizată ICCJ, termenul stabilit aleatoriu a fost de 25 aprilie 2013 şi a căzut la completul de trei judecători format din Ioana Bogdan, Cristina Rotaru şi Ionuţ Matei, considerat „completul negru” de la instanţa supremă în urma pedepselor aspre pe care le dă.

Potrivit practicii, ar fi trebuit ca dosarul să fie repartizat la completul ICCJ ce a fost învestit iniţial (în 2009-n.r.), pentru continuitate, respectiv la completul condus de judecătoarea Corina Jijie, împreună cu Lavinia Lefterache şi Mariana Ghena, însă conducerea instanţei supreme a decis altfel.

Judecătorii instanţei supreme au admis în 16 ianuarie 2013 o cerere făcută de procurorii anticorupţie prin care solicitau judecătorilor preschimbarea termenului de judecare, stabilit iniţial pentru 25 aprilie 2013.

Concret, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a arătat că durata stabilită pentru începerea judecăţii în acest caz este prea mare şi astfel au cerut acordarea unui termen mai recent pentru începerea dezbaterilor.

Acest dosar s-a întors la începutul lunii ianuarie 2013 la instanţa supremă, după ce Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea ICCJ urmare a faptului că Dan Voiculescu a câştigat un mandat de senator.

În 29 iunie 2012, după aproape trei ani de dezbateri în acest caz, instanţa supremă a trimis dosarul lui Dan Voiculescu la Tribunalul Bucureşti, întrucât acuzatul demisionase din funcţia de senator, calitate pe care a recâştigat-o în urma alegerilor Legislative din decembrie 2012.

Surse judiciare afirmau, în iunie 2012, ca Voiculescu urmăreşte să câştige timp pentru a i se prescrie faptele de care este acuzat, motiv pentru care şi-a dat demisia din Parlament, pentru ca dosarul să se întoarcă la Tribunalul Bucureşti, iar după ce va fi reales senator cazul să ajungă iar la ICCJ.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, instanţa competentă a judeca fiind atunci Tribunalul Bucureşti.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de „folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată”.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată şi pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. El este acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În 3 martie 2009, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa de a judeca acest caz, întrucât Voiculescu obţinuse un mandat de senator în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button