PROCESUL de corupţie al fostului primar Poteraş, aproape de FINAL: „Şi mâine aş proceda la fel”

de:
25 feb. 2014
0 Afișari
PROCESUL de corupţie al fostului primar Poteraş, aproape de FINAL:

Fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraş, susţine că este nevinovat în procesul în care este acuzat de corupţie şi că, dacă ar fi, ar proceda la fel cum a mai procedat şi în alte 400 de dosare de retrocedare. 

„Sunt anchetat penal doar pentru şase din ele. Astfel, mă aştept să fiu anchetat şi pe alte dosare. Ce puteam să fac? Să blochez dreptul la proprietate al oamenilor? Credeam că e obligaţia mea să le reconstitui dreptul de proprietate. Şi mâine dacă ar fi, aş proceda la fel”, a declarat Poteraş în faţa instanţei la termenul de judecată de pe 24 februarie 2014, înainte ca judecătorul Ionel Octavian Grozav să se retragă pentru pronunţare. 

Un teren a ajuns la vărul soţiei lui Poteraş

Urmărirea penală a lui Cristian Poteraş a început în octombrie 2009, alături de Gheorghe Floricică – secretarul Primăriei Sectorului 6, funcţionarii publici (Dumitru Vultur, Daniel Moise şi Petre Boncea – membri ai subcomisiei de aplicare a legii fondului funciar), precum şi şefa Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, consilier în Primăria Sectorului 6.

Ofiţerii anticorupţie susţin că cei şapte inculpaţi, în frunte cu primarul Poteraş, au simulat „reconstituirea dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane, una din acestea fiind vărul soţiei edilului, Lucian Viorel Grecu”.

Procurorii arată, în rezoluţia de începere a urmăririi penale, că, în datele de 9 ianuarie 2006, 6 iunie 2006 şi 20 iulie 2006, „ignorându-şi atribuţiile conferite de lege, după o analiză superficială netemeinică, au propus validarea cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate a lui Cezar Căpăţână, Şerban Alexandru Gheorghe Căpăţână, Anica Cristea, Gheorghe Nica, Steliana Rădulea, Elena Năforniţă şi Gheorghe Jianu”.

Persoanele care au primit, în realitate, aceste terenuri necuvenite sunt Fabian Schwartzenberg (fratele lui Elan), Lucian Viorel Grecu, Valeriu Pandor şi Marian Jean Căpăţână, susţin procurorii care apreciază că, înainte să fie împroprietăriţi, cei care au solicitat terenurile şi-au vândut drepturile litigioase unui grup de interese, apropiat celor menţionaţi anterior. Mai mult decât atât, terenurile pentru care se solicitau retrocedările ar fi fost situate în afara Bucureştiului, în comuna Domneşti, însă au fost restituite în Capitală. Astfel, ar fi fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate. Unul din terenurile despre care procurorii DNA spun că ar fi fost retrocedat ilegal, în suprafaţă de circa 5.000 mp, se află în cartierul Drumul Taberei şi reprezintă chiar o parte din parcul Favorit. Alte terenuri sunt situate pe Calea Plevnei, Splaiul Independenţei, Bd-ul. Iuliu Maniu, dar şi în apropierea Stadionului Giuleşti.

Ce acuzaţii aduc procurorii DNA

DNA arată, într-un comunicat oficial, că primarul Sectorului 6 a fost trimis în judecată de procurori la Judecătoria Sectorului 6, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave.

Astfel, CRISTIAN CONSTANTIN POTERAŞ, primar al Sectorului 6 Bucureşti şi preşedinte al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, este acuzat de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale). Unul din beneficiarii infracţiunii ar fi, conform procurorilor, vărul soţiei primarului.

„Eu trebuie să fiu achitat. N-am nicio vină. Îl cunosc pe Lucian Grecu. E unul din neamurile nevestei mele. El e cumpărător de pe piaţa liberă, e cumpărător de bună credinţă”, a declarat pentru B365.RO fostul edil punând şi o întrebare retorică „Dumneata când cumperi ceva eşti anchetat?”. 

Avocatul său a cerut, la temenul din 24 februarie 2014, să fie achitat, iar dacă nu, încadrarea juridică să fie schimbată din abuz în serviciu contra intereselor publice în infracţiunea de neglijenţă în serviciu, conform prevederilor Noului Cod de Procedură Penală, ca ultimă variantă fiind propusă suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei (închisoare cu suspendare). 

„Membrii Subcomisiei Locale de Fond Funciar Sector 6 făceau doar propuneri de restituire, dispoziţia fiind dată de Comisia Municipală. Adică aspectele pentru care membrii subcomisiei au calitatea de inculpat erau verificate încă o dată de membrii Comisiei Municipale care se presupune că ar fi mai pregătiţi…”, a comentat avocatul lui Poteraş care a menţionat că restituirea s-a făcut pe alte amplasamente decât cele solicitate întrucât acestea nu mai erau disponibile. „Restituirea s-a făcut pe un alt teren echivalent fizic, echivalent ca suprafaţă”, a specificat avocatul, adică nu s-a ţinut cont de faptul că noile terenuri ar fi avut o valoare mult mai mare decât cele iniţiale. 

Alături de Poteraş, au mai fost trimişi în judecată: GHEORGHE FLORICICĂ, secretar al Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi secretar al Subcomisiei locale de fond funciar, DUMITRU VULTUR, Director executiv adjunct al Direcţiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008, MOISE DANIEL, şef Birou Evidenţa activităţilor agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006, BONCEA PETRE, referent în cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane şi Fond Funciar, CRISTINA POPESCU, şef Serviciu Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar în perioada 2005 – 2006, DORINA PIFTOR, consilier în cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar.

La rândul său, avocatul celorlalţi inculpaţi în dosar consideră că aceştia sunt nevinovaţi şi că au respectat prevederile Legii Fondului Funciar. „Inculpaţii au respectat la virgulă dispoziţiile Legii Fondului Funciar. Nu Subcomisia Locală de Fond Funciar Sector 6 a emis titlu de proprietate, nu Subcomisia Locală de Fond Funciar Sector 6 a dispus emiterea titlului de proprietate, ci Comisia Municipală”, a opinat avocatul. 

Acuzaţii de abuz în serviciu şi complicitate la infracţiunea de abuz

GHEORGHE FLORICICĂ, secretar al Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi secretar al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale)

„Nu sunt vinovat cu nimic. Am lucrat cu Comisia Municipală”, a susţinut la ultimul termen de judecată Gheorghe Floricică. 

DUMITRU VULTUR, Director executiv adjunct al Direcţiei Tehnice (Urbanism) din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2008, specialitatea juridică, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (5 acte materiale)

„Am considerat că n-am greşit cu nimic”, a susţinut la ultimul termen de judecată Dumitru Vultur. 

MOISE DANIEL, şef Birou Evidenţa activităţilor agrare din cadrul Primăriei Sectorului 6 în perioada 2005-2006, specialitatea agronomie, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (2 acte materiale)

„Consider că am îndeplinit toate prevederile legale”, a susţinut la ultimul termen de judecată Moise Daniel. 

BONCEA PETRE, referent în cadrul Serviciului Cadastru, Date Urbane şi Fond Funciar, specialitatea măsurători topografice, şi membru al Subcomisiei locale de fond funciar de pe lângă Consiliul Local al Sectorului 6 Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale)

„Consider că am lucrat întocmai conform regulilor, mi-am respectat obligaţiile de serviciu şi mă consider nevinovat”, a susţinut la ultimul termen de judecată Boncea Petre. 

CRISTINA POPESCU, şef Serviciu Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar în perioada 2005 – 2006, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni: – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (6 acte materiale) – fals intelectual în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată (6 acte materiale)

„Sunt nevinovată şi am avut toate documentele cerute de Comisia Municipală”, a susţinut la ultimul termen de judecată Cristina Popescu. 

DORINA PIFTOR, consilier în cadrul Serviciului Cadastru Date Urbane şi Fond Funciar, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni: – complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (4 acte materiale) – fals intelectual în legătură cu infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă continuată (4 acte materiale). 

„Nu s-a încălcat cu nimic Legea Fondului Funciar şi am făcut cum am ştiut mai bine. Mă consider nevinovată”, a susţinut la ultimul termen de judecată Dorina Piftor. 

Cookies