BAZAR

Procesul de adopţie va fi simplificat: Concediu de acomodare, plătit cu 3.300 lei pe lună

Proiectul de lege aprobat miercuri de Guvern vizeaza flexibilizarea procesului de adoptie, atat in cazul adoptiilor interne, cat si al celor internationale. Proiectul de lege propune o serie de dispozitii procedurale care sa permita finalizarea unei adoptii intr-o perioada mai scurta de timp. Astfel, termenul de apel in instanta judecatoreasca va fi redus de la 30 de zile la 10 zile, iar primul termen de judecata va fi in 15 zile de la inregistrarea cererii. In plus, pentru judecarea cererilor de incredintare in vederea adoptiei, nu va mai fi necesara citarea partilor, fiind evitata o durata mare de timp pentru solutionarea dosarelor. Intrarea in vigoare a legii se va realiza intr-un termen de 4 luni de la publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, moment estimat ca fiind in cursul anului 2016, scrie HotNews.ro.

O noutate reglementata prin acest proiect de lege vizeaza acordarea unui concediu de acomodare, cu o durata de maximum 90 de zile si a unei indemnizatii lunare pe durata incredintarii in vederea adoptiei, oricaruia dintre sotii familiei adoptatoare, care realizeaza venituri supuse impozitului pe venit. Valoarea indemnizatiei va fi raportata la indicatorul social de referinta (ISR) si va fi in cuantum de 6,8 ISR. Aceasta ar insemna circa 3.330 lei pe luna. Valoarea indicatorului social de referinta este in prezent de 500 de lei. Concediul se acorda in cazul adoptiei unui copil cu varsta mai mare de 2 ani, intrucat in cazul copiilor de pana la 2 ani, sunt incidente dispozitiile privind concediul si indemnizatia lunara privind cresterea copilului.

De asemenea, persoanele care doresc sa adopte un copil vor avea dreptul la timp liber in limita a 40 de ore/an pentru efectuarea evaluarilor impuse de obtinerea atestatului si realizarea potrivirii practice. Timpul liber se va acorda fara afectarea drepturilor salariale.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi Adopţie, Gabriela Coman, a declarat la finalul sedintei de Guvern ca in prezent o adoptie dureaza circa 14-15 luni. Gabriela Coman a mai spus ca în cursul anului trecut au fost adoptaţi 840 de copii.

Potrivit Guvernului, prin adoptarea acestui proiect, sunt reglementate situatiile in care parintii biologici, legal citati de catre instanta judecatoreasca, refuza sa se prezinte la doua termene fixate de catre instanta, neprezentarea lor fiind apreciata drept refuz abuziv de a consimti la adoptie, fapt ce va conduce la declararea copilului ca fiind adoptabil. Adoptia poate fi stabilita si in cazul in care parintii/rudele care au putut fi gasite, declara ca nu doresc sa se ocupe de copil, insa ulterior refuza sa semneze declaratiile care ar permite copilului sa fie declarat adoptabil.

Mai mult pe HotNews.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button