Probleme majore de căldură în București. Două CET-uri nu funcționează. Lista completă a avariilor din Capitală

15 oct. 2021
3267 Afișari
Probleme majore de căldură în București. Două CET-uri nu funcționează. Lista completă a avariilor din Capitală

Se anunță probleme majore cu căldura în București în această iarnă, ținând cont că două CET-uri nu funcționează în prezent și șansele sunt mici să fie pornite în această iarnă. Mai jos găsiți și lista completă a avariilor din București din cursul acestei zile. Dacă nu aveți căldură puteți urmări lista de mai jos.

A venit iarna, încep problemele de căldură în Capitală. Termoenergetica a venit vineri cu o nouă listă a blocurilor cu avarii de termoficare din București. Vorbim de mii de blocuri care nu au apă caldă și căldură din toate sectoarele. În timp ce 20% dintre locatarii din oraș au ales să primească căldură de abia de luna viitoare, și restul de 80% întâmpină dificultăți pentru că întreg sistemul funcționează deficitar.

În prezent, 2 CET-uri, Grivița, din Sectorul 1, condus de Consiliul Local S1 și CET Energo Vest, cu administrație privată, nu sunt funcționale pentru că Primăria Capitalei încă nu și-a plătit facturile restante care ar fi trebuit să fie achitate de Termoenergetica. Însă, banii vin tot de la PMB, ținând cont că gigacaloria este în continuare subvenționată de autoritatea locală.

Lista completă a Termoenergetica privind problemele de căldură

Vezi aici lista completă a străzilor din București unde sunt probleme de termoficare la această oră

Termoenergetica a publicat lista cu probleme, click pe link-ul de mai sus, însă a ținut să precizeze că termenul afişat pentru punerea în funcţiune a punctului termic este estimat, așa că informațiile de acolo nu sunt 100% sigure.

Totuși, echipele Companiei Municipale Termoenergetica transmit că lucrează în regim continuu pentru finalizarea în cel mai scurt timp a tuturor lucrărilor, pentru a pregăti sistemul centralizat de încălzire înainte ca iarna să își intre în drepturi.

„Vă comunicăm că sistemul de monitorizare a parametrilor tehnici – SCADA deţine date (informaţii transmise în timp real dispeceratelor de sector) pentru un număr de 836 din totalul celor 1027 puncte termice aflate în exploatarea Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti (CMTEB)S.A.

Pentru punctele termice nemonitorizate SCADA (191) personalul CMTEB se deplasează periodic in teren in vederea efectuării verificărilor”, anunță compania într-o informare.

Unde puteți cere ajutor dacă nu aveți apă caldă sau căldura nu merge

În cazul în care vă confruntaţi cu probleme privind furnizarea agentului termic pentru apă caldă şi/sau căldură, iar adresa cu probleme nu se regăseşte în lista de mai sus, compania Termoenergetica a pus la dispoziția oamenilor un call-center la numerele: TELVERDE – 0800820002 (apel gratuit) și 0319442. Acestea funcționează non stop, 24 de ore din 24.

Probleme cu apa caldă și căldura în București

În Sectorul 6 al Capitalei zeci de mii de oameni au rămas fără apă caldă și căldură, iar problema ar putea să continue și la iarnă. CET-ul Vest Energo, singurul privat din București, spune că a oprit alimentarea cu apă caldă pe motiv că nu mai are bani să cumpere gaze, după ce Primăria București nu și-a mai plătit facturile restante de mai multe luni. Ar fi vorba de vreo 60.000 de apartamente.

”E o situație tragică, fără precedent, foarte critică. Sunt oameni săraci, oameni cu pensii mici, cu salarii medii, care nu au avut bani să își construiască o vilă. Am tras multe semnale de alarmă. Vorbesc de cel puțin 15 ani în urmă. Am tras semnale de alarmă la toți primarii. Toți și-au luat angajamentul, ca să fie votați, că o să rezolve problema apei calde și a căldurii. N-au rezolvat niciunul. 60.000 de apartamente, două grădinițe, un liceu, patru cămine de nefamiliști, două cămine de bătrâni, plus alea 60.000 de apartamente, de când sunt eu și le alimentez, acești consumatori din Sectorul 6 nu au avut nicio problemă”, a declarat Constantin Bucur, directorul unui CET Vest Energo, pentru Realitatea Plus.

Probleme și în nord-vestul Bucureștiului. CET Grivița nu mai dă apă caldă și căldură bucureștenilor

Centrala electrică de termoficare (CET) Grivița, care contribuie la furnizarea de apă caldă și căldură în nord-vestul Capitalei, n-a pornit deloc. Și nici nu se știe când va fi repornită, după ce a intrat în modernizare încă din 2019.

Se pare că investițiile s-au realizat în proporție de 85%. Dar s-a achitat doar 75% din suma pentru lucrări. Și, potrivit CET Grivița, ar mai fi nevoie de vreo 25 de milioane de lei pentru plata tuturor lucrărilor de modernizare și finalizarea proiectului, până la finaliul anului. Deși o parte e modernizată, CET Grivița nu și-a mai reînceput activitatea, iar motivele ar fi multiple.

„Sunt 2 motive. Primul: Termoenergetica SA are o datoria foarte mare față de societatea noastră. Inițial, datoria a fost de 17 milioane de lei. Apoi a scăzut la 15 milioane. Iar acum mai sunt de plătit 12 milioane de lei. Pentru mine, o societate mică, sunt bani foarte mulți”, a precizat directorul CET Grivița pentru Spotmedia.ro.

În București, cea mai mare parte a energiei termice e plătită de PMB. Din prețul de 428 de lei al gigacaloriei, bucureșteanul de rând plătește doar 163 de lei. Restul sumei e acoperită prin subvenție. Primăria achită aceste sume într-un cont escrow, de unde banii pleacă automat, în procente dinainte stabilite, către furnizorii Termoernergetica SA. Când PMB n-are bani, niciunul dintre acești furnizori nu e plătit.

„Al doilea motiv este că, la începutul acestui an, prețul gazului era de 120 – 125 lei Mwh, iar acum este 340 lei Mwh. Și prețul energiei termice și energiei electrice reglementat de către ANRE nu s-a modificat (în sensul că n-a crescut, ca să reflecte scumpirile – n.red). În aceste condiții, dacă CET Grivița ar porni, ar înregistra o pierdere lunară de circa 3,5 – 4 milioane de lei. Or, nimeni din conducerea societății nu își asumă această pierdere. În rest, din punct de vedere tehnic, societatea e pregătită să pornească în orice moment”, a mai precizat Doru Mândrican.

Cum funcționează sistemul de termoficare al Capitalei pentru a da căldură

Sistemul de termoficare al Bucureștiulul necesită două componente majore pentru a funcționa: centralele care produc apă fierbinte și rețeaua de conducte și puncte termice care distribuie acea apă până în caloriferele oamenilor.

Cele mai multe și mai mari centrale sunt ale ELCEN (deținut de Guvern). Vorbim despre CET Sud, CET Vest, CET Grozăvești și CET Progresu. Mai există, însă și CET Grivița, pe care o deține Consiliul Local al Sectorului 1. Și CET Casa Presei, care e a PMB și pe care o gestionează Termoenergetica SA. De asemenea, mai există și un CET privat numit Vest Energo.

Rețeaua de distribuție aparține, însă, PMB care a dat-o în exploatare Companiei Municipale Termoenergetica SA. Această rețea e o megastructură alcătuită din: 954 km de conducte groase (magistrale), 1.027 de puncte termice și 2.963 de km de conducte mai subțiri. Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003.

Cookies