Probleme cu creditele Prima casă – Nereguli la BCR şi Raiffeisen

de:
07 oct. 2015
0 Afișari
Probleme cu creditele Prima casă - Nereguli la BCR şi Raiffeisen

BCR și Raiffeisen – s-au abătut de la lege atunci când au acordat subvenţiile primite de la stat pentru clienții lor.

Statul oferă, din 2006, prime anuale celor care economisesc prin băncile pentru locuințe. Prima de la stat este de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult 250 de euro pe an. Mulţi clienţi s-au lăsat atraşi de această ofertă.

„Când a venit reprezentantul băncii la mine, mi-a explicat că este o variantă foarte bună, având în vedere dobânda şi că primesc de la stat o primă anuală de 250 de euro, care e foarte avantajoasă, pe care celelalte bănci nu o au”, a mărturisit clientul uneia dintre cele două bănci la care există suspiciuni.

Cei care economisesc mai puțin de cinci ani trebuie să justifice că banii primiți de la stat sunt folosiți în scop locativ – adică pentru modernizarea, construcția sau cumpărarea de locuințe. Cei care depășesc cei cinci ani pot ridica banii acumulați în cont, inclusiv cu prima de la stat şi cu dobânda băncii, fără să ia vreun împrumut pentru casă.

„Mesajul de vânzare era acel bonus de depozit, nevorbindu-se foarte mult despre partea de creditare ulterioară, acela fiind scopul adevărat al sistemului. E posibil să avem un dezechilibru, de aceea Curtea de Conturi s-a sesizat”, a explicat Cristi Tudorescu, analist financiar.

Cookies