Probabil cea mai tristă imagine din Parcul IOR. „Un pin înalt și un șir de platani, atât a rămas pe partea dinspre Potcoava a terenului retrocedat”

05 mart. 2024
13229 Afișari
Probabil cea mai tristă imagine din Parcul IOR.
Probabil cea mai tristă imagine din Parcul IOR. "Un pin înalt și un șir de platani, atât a rămas pe partea dinspre Potcoava a terenului retrocedat" | Sursa fioto: prietenii Parcului IOR/Facebook

Deja de câțiva ani, când vorbim despre Parcul IOR, nu-s deloc vești vesele. Când nu se defrișează, sunt incendii pe bucata uriașă de spațiu verde retrocedat, care se întinde pe 12 hectare.

Rămășițele parcului IOR: un pin înalt și solitar, câțiva platani înșirați

Prin octombrie anul trecut, Primăria Capitalei anunța, ca pe-o extraordinară reușită, amendă record pentru proprietarii terenului retrocedat:: 35 milioane de euro, pentru că au făcut să dispară  9.000 de metri pătrați de spațiu verde, o bucată de pe care au fost tăiați copacii, a fost smulsă iarba și a fost nivelat terenul.

Când auzi descrierea măcelului din Parcul IOR, poți să îți imaginezi cu destulă ușurință imaginea unui parc mutilat, dar  abia când vezi de-aproape sau când vezi o imagine aproape că distopică, te apropii de dimensiunea reală a lucrurilor.

Bucureștenii din comunitatea „Prietenii Parcului IOR” au publicat această imagine, însoțită de cuvinte aproape că deznădăjduite:

Un pin înalt.m Și un șir de platani. Atât pare ca a rămas pe jumătatea dinspre Potcoava a terenului retrocedat din parcul nostru. Și se construiește încet și temeinic, în timp ce primarii se bat cu pumnul în piept ca ne apăra interesele.

 

Probabil cea mai tristă imagine din Parcul IOR.

Imagine din zona retrocedată a Parcului IOR
Imagine din zona retrocedată a Parcului IOR | Sursa foto: Agerpres

„Aici avem de-a face cu o bătaie de joc la adresa bucureștenilor”

Amenda record din toamna trecută, o premieră din România, nu a pus între timp copacii la loc. O amendă care, spunea Nicușor Dan, a fost dată nu numai pentru încălcarea legii privind spațiile verzi, și și pentru «bătaia de joc»:

Aici am avut de-a face cu o bătaie de joc la adresa cetățenilor și a interesului public, care în sfârșit este penalizată de autoritatea publică. Este vorba de un articol din Legea 24/2007 care interzice reducerea suprafețelor de spațiu verde și este foarte important ca acest articol să rămână în Legea 24, atât prin anumite propuneri care s-au făcut la Codul Urbanismului cât și de modificare a Legii 24, care sunt dezbătute în Parlament, acest articol ar urma să dispară. Este un articol care penalizează schimbarea destinației spațiului verde sau reducerea suprafeței spațiului verde cu o sumă între 10.000 și 20.000 lei/mp.

Mutilarea din Parcul IOR. O poveste care începe acum aproape 20 de ani

Tot anul trecut, Prefectura Capitalei a atacat în instanță retrocedarea celor 12 hectare.  Despre reușita demersului, primarul Nicușor Dan s-a declarat rezervat:

Ne preocupă situația Parcului IOR și acționăm pe două planuri: un plan, dreptul de proprietate. Cel de-al doilea plan, amenda pe care am dat-o, pe care nu am dat-o să o dăm să facem un spectacol TV, am dat-o ca să fie plătită de proprietarul care a făcut aceste fapte și pentru asta analiza juridică a fost foarte-foarte amănunțită. În ceea ce privește partea de proprietate, există de asemenea, o analiză foarte amănunțită și marea problemă este că într-un litigiu în care municipiul a fost parte, s-a stabilit opozabil și față de primarul municipiului București și față de Municipiul București și Sectorul 3, că aici nu este parc. Și atunci, din considerentul ăsta, o acțiune pe care noi să o facem pe partea de proprietate, are destul de puține șanse de reușită.

Cele aproximativ 12 hectare de spațiu verde din Parcul IOR au fost retrocedate în 2005, în timpul mandatului de primar genetral al lui Adriean Videanu, iar în anul  2022,  proprietarii anunțau că au de gând să construiască acolo un parc de distracții.

Pe același subiect:

 

 

 

Cookies