PRO TV și-a cerut SCUZE PUBLICE

de:
24 ian. 2015
0 Afișari
PRO TV și-a cerut SCUZE PUBLICE

„In aceasta perioada ni s-a reprosat imixtiunea in viata privata a tinerei, ca aceste stiri au fost facute cu abateri grave de la normele morale”, explică PRO TV într-un mesaj public.

„PRO TV Chisinau regreta aceste erori si cere scuze de la profesoara din Ungheni si de la toti cei care au fost ofensati de difuzarea acestor materiale.

Mai multe organizatii non-guvernamentale, inclusiv de media, s-au implicat in aceasta discutie si s-au aratat dezamagite si nemultumite de modul in care PRO TV Chisinau a tratat acest subiect.

Le invitam sa participe in continuare la dezbateri, ca sa stabilim impreuna reguli clare despre cum subiecte de interes public care implica viata privata sa fie tratate de catre jurnalisti.

Apreciem modul in care colaboram cu aceste organizatii non-guvernamentale si le multumim pentru sprijinul pe care l-am simtit din partea lor atunci cand am avut nevoie”, au scris cei de la PRO Tv pe site-ul propriu.

Tanara din Ungheni, victima razbunarii fostului iubit si subiect al unei stiri difuzate de PRO TV Chisinau. Femeia a ajuns in atentia opiniei publice dupa ce fostul ei partener a publicat imagini intime cu ea pe site-uri pentru adulti, incercand, astfel, sa se razbune dupa despartire.

Într-un punct de vedere PRO TV explică cum s-a luat decizia realizării și publicării materialului referitor la profesoara din Ungheni:

„Ideea de a publica aceasta stire a aparut dupa ce o persoana, care s-a prezentat drept parinte al unui elev, ne-a expediat un mesaj prin care se arata ingrijorat de comportamentul unei profesoare. Mesajul avea atasate link-uri catre site-uri pentru adulti, cu acces deschis, pe care erau publicate imaginile intime. Un alt link era catre un site de anunturi, in care se spunea ca femeia ar oferi servicii sexuale. Pe toate aceste pagini erau indicate datele personale ale tinerei.

Reporterul nostru s-a deplasat in localitatea indicata pe site-uri pentru a verifica informatia. Dupa ce am constatat ca o asemenea persoana exista, am aflat, totodata, ca ea este victima unei razbunari a fostului iubit. Discutand cu colegii ei de serviciu, care au acceptat sa fie filmati si care stiau de mai mult timp despre existenta acestor materiale video, am inteles ca sesizarea initiala a fost falsa si rau-intentionata, iar profesoara este o persoana integra si respectata in comunitatea ei.

Intrucat femeia nu era la serviciu, reporterul a mers la ea acasa, incercand sa o gaseasca pentru a-si putea expune punctul de vedere. Aici a stat de vorba cu mama ei. Pentru a se asigura ca tanara este persoana pe care o cauta, reporterul i-a aratat mamei, pe telefon, fotografia acesteia, preluata de pe un site dedicat profesorilor. Nu, insa, si materialul video. De la mama am aflat detaliile situatiei in care se afla fiica sa, precum si faptul ca individul, care a publicat imaginile, s-ar afla in Romania.

Date fiind aceste noi informatii, am decis sa realizam o serie de materiale despre un fenomen care capata amploare si in Republica Moldova, si anume publicarea materialelor video personale pentru razbunare sau santaj. Prin urmare, pe site-ul protv.md am publicat trei materiale. O stire in care am prezentat pe scurt cazul, fara a mentiona identitatea persoanei, iar toate imaginile au fost complet blurate. O alta stire, care vizeaza un prim caz de condamnare la inchisoare, in Statele Unite, pentru aceasta infractiune, si un interviu cu un avocat care spune ca si legislatia moldoveneasca prevede pedepse penale pentru astfel de fapte.In Stirile PRO TV de la ora 17.00, de pe data de 16 ianuarie, a fost difuzat un material de 30 de secunde care prezinta, pe scurt, acest caz. Am avut grija sa protejam prin toate mijloacele posibile identitatea victimei – nu am dat numele ei, localitatea si nici denumirea scolii.

Ulterior am constatat ca tanara nu este singura victima a unui astfel de abuz. Am incercat, din nou, sa luam legatura cu ea, pentru a afla daca intentioneaza sa depuna plangere impotriva barbatului care a publicat materialul video. Consideram ca o prima condamnare a unei astfel de infractiuni, intr-o instanta din Moldova ar servi drept precedent care sa descurajeze acest tip de comportament.

Dupa difuzarea acestor materiale, PRO TV a fost acuzat ca a intervenit in viata personala a tinerei. In realitate, acesta informatie era deja cunoscuta in comunitatea victimei, iar in realizarea stirilor am luat toate masurile necesare ca identitatea victimei sa fie protejata.

Ba mai mult, in materialele noastre nu am judecat comportamentul profesoarei, care nu a facut absolut nimic reprobabil, ci infractiunea comisa de cel care a publicat imaginile pe internet. De asemenea, consideram ca faptele prezentate de PRO TV sunt suficiente pentru ca organele de ancheta sa initieze un dosar penal impotriva barbatului ce a publicat materialul video.

Ne exprimam compasiunea pentru aceasta tanara, precum si pentru alte victime ale acestui tip de infractiuni. Ni s-a reprosat publicarea acestor imagini si admitem ca unii vizitatori ai site-ului au fost afectati emotional de asta. Va asiguram ca vom avea mai mare grija atunci cand vom selecta materialele video pentru publicare.”

Cookies