Deutsche Welle: La fiecare două zile se inaugurează o biserică din bani de la guvern

de:
01 aug. 2011
0 Afișari
Deutsche Welle: La fiecare două zile se inaugurează o biserică din bani de la guvern

„Dictatorul a dărâmat multe biserici în 1980, iar acum autorităţile vor să se împrietenească iar cu Biserica Ortodoxă. Credinţa joacă un rol major în societatea românească: constituie un comfort pentru vieţile oamenilor, duse în sărăcie”, a scris DW, citat de realitatea.net.

Jurnaliştii de la Deutsche Welle au obţinut, pe lângă opinii pro şi contra de la oamenii de rând, şi părerea autorităţilor de la Bucureşti, pentru care Catedrala Neamului este un simbol naţional.

„Asistăm la o risipă uriaşă a banilor publici. Biserica Ortodoxă Română primeşte de două ori mai mulţi bani decât cultura şi tot de două ori mai mult decât cercetarea. Asta va afecta serios bugetul statului”, a declarat Remus Cernea, reprezentant Partidul Verzilor, în cadrul documentarului.

Ansamblul Arhitectural “Catedrala Mântuirii Neamului”, pe care Patriarhia Română îl construieşte, va surprinde prin grandoarea sa toată lumea ortodoxă şi nu numai. Lăcaşul de cult din Dealul Arsenalului va fi structurat pe două subsoluri, demisol, parter plus 14 etaje, punctul cel mai înalt al edificiului fiind la înălţimea ultimului etaj al unui turn de peste 30 de etaje.

La începutul lunii iunie 2011, B365.ro a prezentat în exclusivitate funcţiunile complete ale lăcaşului de cult dotat cu turlă zgârie-nori, săli polivalente şi apartamente de protocol pentru preoţi. Vezi aici cum va arăta cea mai mare biserică din ţară.

La începutul lunii februarie a acestui an, Guvernul României a aprobat alocarea a 10 milioane lei (2,4 milioane euro) ca asistenţă financiară pentru construirea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului, sumă echivalentă cu cea dată de Primăria Capitalei şi de către Primăria Sectorului 2 pentru acelaşi lăcaş de cult. Primăria Sectorului 3 a oferit, de asemenea, cu 5 milioane de lei deşi patriarhul Daniel ceruse primarului Liviu Negoiţă să contribuie cu 120 milioane lei (28,5 milioane euro) pentru lucrările de infrastructură la subsolurile Catedralei. Suma solicitată de Patriarhie echivalează cu 20% din tot bugetul pe anul 2011 al administraţiei Sectorului 3.

În ultimii 20 de ani peste 4.000 de biserici s-au construit în România cu sprijin de la guvern. Statistic, asta înseamnă că la fiecare două zile s-a finalizat o nouă biserică. Între timp, trei şcoli sunt închise zilnic şi din ce în ce mai multe spitale.

Cookies