ESENTIALȘTIRI

“Priviți-mă bine pentru că veți mai auzi numele meu. Aceasta e moștenirea mea”. Extraordinara poveste a unui om bolnav de cancer care ridică o casă pentru copiii abandonați

În prima zi a lui 2021, vrem să-l cunoașteți pe Alex Tache, un tânăr în vârstă de 33 de ani care, deși are un picior amputat și suferă de cancer, a început să ridice un adăpost familial pentru 16 copii care nu au părinți. Un om care aleargă de dimineață până seara să strângă fonduri ca să-și vadă visul împlinit. “Viața nu este doar despre realizările noastre, ci și despre realizările noastre pentru cei din jur”. Acesta este Alex Tache și acestea sunt faptele sale. Am zis că e o poveste perfectă de început de an.

“Priviți-mă bine pentru că veți mai auzi numele meu. Aceasta va rămâne moștenirea mea”, spune Alex Tache. Un om vesel, plin de energie, încrezător, neobosit, mai întreg și mai total decât noi toți, deși are un picior amputat și suferă de cancer osos. A suferit patru operații la plămâni și șase la picior. A stat foarte mult timp în spitale și, acolo, a întâlnit mulți copii bolnavi și părăsiți care i-au rupt sufletul. În timpul ședințelor de chimioterapie a avut cinci zile în care nu a putut mânca și nu a vorbit. Deloc. Nu știa când e treaz și când visează. Înainte de operația de amputație, tumora era atât de mare, încât făcea febră mare și aiura. O singură imagine vedea și asta îi dădea putere: se vedea pe banca din fața casei părinților săi și își dorea să vadă încă un răsărit de soare de acolo.

„Întreaga Planetă este capabil de un imens bine. Să facem acest bine.”

“Cred cu tărie că toate se întâmplă în viața noastră cu un scop, unul pe care îl descoperim mai târziu”, spune Alex, Deși era bolnav, a fost voluntar în centrele de plasament iar în anul 2016 și-a deschis Fundația Alex Tache. Cu gândul să-i ajute pe copiii abandonați în spitale și în centrele de plasament. Are o soție frumoasă și un băiețel în vârstă de 3 ani, Adam. Atunci, când făcea voluntariat, atunci când avea contact direct cu tristețea copiilor singuri, a aflat care va fi menirea lui, rostul său în viață: să ridice o casă pe un deal, pe terenul părinților săi, o casă în pădure cu o minunată vedere spre Olt, pentru copiii care au venit pe lume, fără să fie doriți.

„Ne amintim de copii doar de sărbători, dar ei au nevoie de noi tot timpul”

“Întreaga Planetă este capabilă de un imens bine”, spune Alex. Cu condiția ca fiecare om să facă partea sa de bine, cât de mică ar fi ea, pentru că multe gesturi mici dau un rezultat Mare. “Vreau să construiesc o casă pentru 16 copii abandonați, care să crească alături de familia mea. Probabil că majoritatea oamenilor cărora le vorbesc despre acest proiect se întreabă de ce am vrut să construiesc această casă având în vedere boală de care sufăr. Diagnosticat cu cancer la o vârstă fragedă, consider că acela a fost momentul maturizării mele. Ne amintim de acești copii doar în preajma sărbătorilor. Însă ei au nevoie de noi tot timpul. De aceea îmi doresc să construiesc această casă de tip familial pentru ei. Viața nu este doar despre realizările noastre, ci și despre realizările noastre pentru cei din jur. Dacă viața ar atârna de un fir de ață, te-ai gândi să salvezi alte vieți?”, sunt gândurile lui Alex.

Alex dirijează șantierul din cârje

Construcția va costa 500.000 de euro, iar Alex a strâns până acum 180.000. Arhitecta Alina Vîlcu, de la emisiunea “Visuri la cheie” a făcut proiectul tehnic al casei, pro bono. Altcineva a venit și a pus acoperișul, alții au adus ciment, alții ferestre. Dar, mai este mult de lucru și mai trebuie bani.

Casa Nest. Foto: Fundația Alex Tache

Alex, în cârje fiind și total albit, deși are numai 33 de ani, coordonează lucrările pe șantier. În timp ce cei mai mulți dintre noi, stau ascunși în case ca să nu se îmbolnăvească de Covid. Alex fiind cu adevărat vulnerabil și expus. Dirijează un proiect imens cu 3 niveluri, subsol, parter și mansardă, amplasat într-o zonă verde cu vedere spre pădure, iar în zare poți să vezi Oltul. Alex are planuri mari: să vadă casa gata, să crească animale ca să se autosusțină, să facă agroturism, să schimbe mentalitatea oamenilor. A terminat Universitatea din Pitești, Facultatea de Mecanică și Tehnologie, Specializarea Ingineria Transporturilor și crede că numai Educația poate însănătoși România.

„Dacă faci planuri pentru o viață, educă oameni”

Punem aici ceea ce spus Alex Tache atunci cînd a turnat fundația Casei de tip familial Nest. “Un proverb chinezesc spune Dacă faci planuri pentru un an, cultivă orez. Dacă faci planuri pentru zece ani, plantează copaci. Dacă faci planuri pentru o viață, educa oameni. De aici ideea proiectului. Consider că educația este răspunsul tuturor problemelor, cu care lumea, în general, și națiunea noastră, se confruntă. Mai mult de atât, mă frământă soarta copiilor abandonați, niște suflete ce nu au cerut să vină pe lume, dar pentru care suntem cu toțîi responsabili în calitatea noastră de ființe umane, raționale. Ați observat cum copiii crescuți în orfelinate arată diferit? Doresc să le ofer acestor copii dragoste părintească pentru că eu cred că acesta este ingredientul cheie din creșterea lor. Am analizat viață copiilor abandonați în spitale și orfelinate”.

Copiii nimănui din țara cu prea puțini copii

În fiecare an, 1200 de copii sunt abandonați în spitalele din România. Mulți nu au certificate de naștere, sunt neglijați și le lipsește dragostea părintească, ceea ce le afectează dezvoltarea. Mai puțin de jumătate se întorc în familile din care provin. Ceilalți ajung la asistenții maternali și în centrele de plasament. Copiii ajung să fie dați afară din sistemul instituționalizat la 18 ani, fără șanse să se integreze în societate.

Alex Tache construiește un adăpost pentru 16 copii abandonați, în satul Brăila din Vale, comună Galicea.  Pe toți cei 16 vrea să îi ia din centre.Dacă vreți să îl ajutați pe Alex, găsiți toate felurile în care puteți face asta pe site-ul Fundației «Alex Tache». La mulți ani!


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button