Asociația Parcul Natural Văcărești își dorește ca „Delta Dâmboviței”, zona unde râul se varsă în Lacul Morii să devină arie naturală protejată a Bucureștiului.
Aceasta reprezintă casa pentru mai multe specii de păsări acvatice și ar putea reprezenta un loc de relaxare în natură pentru locuitorii orașului.
Dacă am privi din avion, Lacul Morii din Sectorul 6 ar semăna cu o inimă albastră, ce este alimentată permanent de râul Dâmbovița, apa curgătoare care străbate Capitala.
Ultimii 4 kilometri de dinainte ca Dâmbovița să se verse în lacul de acumulare, reprezintă un paradis verde, plin de stuf și de sălcii. Pe lângă asta, zona este casa mai multor păsări acvatice. Printre speciile de înaripare din această zonă se numără:
Aria respectivă este supranumită de tot mai mulți oameni „Delta Dâmboviței”. Acesta nu este o deltă în adevăratul sens al cuvântului, deoarece râul nu se varsă prin mai multe brațe în Lacul Morii.
Chiar și așa, Asociația Parcul Natural Văcărești consideră că reprezintă zona are un potențial imens și că trebuie să fie protejată.
„Delta Dâmboviței” ar putea deveni un loc unde bucureștenii să își petreacă timpul liber, în natură.
Dan Bărbulescu, președinte Asociației Parcul Natural Văcărești, a declarat pentru EuropaFM:
Este o zonă care are un conținut foarte bogat de specii, de peisaje, acestea fiind specifice unei zone umede. Din anii 80, malurile râului Dâmbovița au fost resălbăticite, adică dalele de beton au fost colonizate de vegetație, de stuf, de arbuști, iar volumul mare de apă a adus aici de-a lungul timpului păsări și mamifere.
Interesul Asociației este să sprijine în continuare zona, printr-un obiectiv foarte important: obținerea unui statut de protecție naturală pentru „Delta Dâmboviței”.
Pe lângă Delta Dâmboviței, Asociația Parcul Natural Văcărești își dorește să salveze și alte două arii naturale din Capitală. Este vorba despre:
Acestea sunt ultimele 3 mari zone naturale din București și au împreună o suprafață totală de 1.400 de hectare.
Salvare lor, prin atribuirea statutului de arii protejate, ar însemna că fiecare locuitor al orașului are avea la dispoziție 7 metri pătrați de spațiu verde.
Sănătatea noastră și a naturii este în pericol. În fiecare zi, spațiul verde ne este sugrumat și înghițit de construcții noi, mașini și gunoaie. Astăzi, Bucureștiul are o natură captivă între betoane.
În ultimii 30 de ani, capitala României a pierdut sute de hectare de spațiu verde și zone umede. De asemenea, zeci de mii de arbori au fost defrișați.
Cei care își doresc să sprijine efortul Asociației Parcul Natural Văcărești, pot face donații accesând ACEST link.