„Privește cerul”: 300 de kilometri de cabluri au fost date jos de pe stâlpii de iluminat din București. Netcity le-a mutat în subteran, anunță Nicușor Dan

06 ian. 2025
917 afișări
„Privește cerul”: 300 de kilometri de cabluri au fost date jos de pe stâlpii de iluminat din București. Netcity le-a mutat în subteran, anunță Nicușor Dan
„Privește cerul”: 300 de kilometri de cabluri au fost date jos de pe stâlpii de iluminat din București. Netcity le-a mutat în subteran, anunță Nicușor Dan | Sursă foto: Facebook-Nicușor Dan

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, le-a transmis bucureștenilor că pe parcursul anului 2024, sute de kilometri de cabluri ce „acopereau” cerul orașului au fost date jos. Acestea au fost mutate în subteran:

Procesul de dezafectare se desfășoară în mai multe etape. 

300 de kilometri de cabluri, date jos de pe stâlpii din București

Capitala este plină de cabluri care se îmbârligă pe stâlpii de iluminat. Pe lângă faptul ca sunt foarte inestetice, dând orașului un aspect neîngrijit, multe dinte acestea nici nu mai sunt folosite, rămânând totuși atârnate de stâlpi.

Conform informațiilor oferite de către Nicușor Dan, pe parcursul anului de tocmai s-a terminat, un total de circa 300 de kilometri de cabluri aeriene pentru serviciile de telecomunicații au fost date jos de pe stâlpii din București.

Este vorba mai precis despre cablurile de internet, televiziune, telefonie, etc.

Edilul le-a explicat oamenilor și care sunt toate etapele ce trebuie să fie urmate pentru a putea trece cablurile de la exterior, la interior. Iată care sunt acestea:

  • Netcity construiește infrastructura subterană pentru telecomunicații și notifică deținătorii cablurilor,
  • Apoi serviciile sunt furnizate prin cablurile subterane.
  • Ultimul pas este îndepărtarea cablurilor vechi de pe stâlpi.

Demontarea cablurilor de pe stâlpii de iluminat este realizată de către Compania Municipală Iluminat Public București.

În total, în ultimii 4 ani, Netcity a mutat 1.300 km de cabluri aeriene în rețele subterane, sigure și autorizate, a mai transmis Nicușor Dan. 

Acest proiect este implementat în baza unui parteneriat public-privat, între Primăria Capitalei și compania Netcity. Parteneriatul a fost încheiat încă din anul 2008.

În ceea ce privește sumele cheltuite pentru implementare, investiția necesară este de circa 100 milioane de euro. Toată această suma este asigurată de către compania privată Netcity. Redevența încasată de Municipiul București este de 12% din veniturile realizate de Netcity din închirierea rețelei, în acest moment de peste 1,4 milioane de euro/an.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies