ARHIVA B365

Prinţul Paul, în AREST LA DOMICILIU – a decis Curtea de Apel Braşov

UPDATE: Prinţul Paul va sta în arest la domiciliu. Decizia în dosarul retrocedărilor ilegale a fost anunţată de Curtea de Apel Braşov, sâmbătă, la ora 16.00. „Sunt un pic mai relaxat acum. Nu am primit nimic, niciun pământ”, a declarat prinţul Paul, după ieşirea de la Curtea de Apel Braşov.

Prinţul Paul a mai precizat că s-a ajuns în această situaţie deoarece a făcut o plângere penală.

„Pentru 30 de zile nu vom face contestaţie”, a declarat avocatul prinţului Paul.

INTERCEPTĂRI DNA: Prințul Paul a cunoscut demersurile făcute de membrii grupului infracțional

Prinţul Paul a fost adus, sâmbătă, in faţa judecătorilor, care vor decide dacă îl arestează preventiv pentru 30 de zile. „Al României Paul Philipe” este acuzat de procurorii DNA de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul lui Remus Truică. Prinţul Paul a fost adus fără cătuşe la Curtea de Apel Braşov, scrie romaniatv.net.

„Ce credeti? Nu am făcut nimic şi sunt acuzat”, le-a spus Printul Paul jurnalistilor, la intrarea în sediul Curţii de Apel.

Prinţul Paul de România a fost reţinut, vineri, de DNA în dosarul retrocedărilor, fiind acuzat de cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu. Sâmbătă, el a fost prezentat instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Remus Truică va fi cercetat în arest la domiciliu în acelaşi dosar, iar Dan Andronic va fi pus sub control judiciar. Celelalte trei persoane reţinute în acelaşi dosar, Robert Roşu, Marius Marcovici şi Claudiu Mateescu, se vor afla, de asemenea, sub control judiciar.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea prinţului Paul, pentru cumpărare de influenţă, spălarea banilor şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Băneasa, din judeţul Ilfov.

Astfel, începând din anul 2006, Paul Philipe Al României i-a promis lui Remus Truică, arestat la domiciliu în acest dosar, şi asociaţilor lui din grupul infracţional (între care Robert Roşu, Andrei Marius Marcovici, Lucian Mateescu, Dan Andronic) o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendica şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate din Bucureşti şi din alte judeţe sau pe lângă judecători.

Potrivit DNA, prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri ai grupului „au ascuns natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea în 1 noiembrie 2006 a unui contract de cesiune, cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii, între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică”.

„În concret, acest contract redactat de Robert Roşu prevede că Paul Philipe Al României, în calitate de cedent, transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 hectare). Reciplia SRL se obligă să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire. Ulterior, ca urmare a acestui act, Paul Philipe Al României a semnat alte înscrisuri/contracte prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a bunurilor retrocedate, antecontracte de vânzare – cumpărare, înţelegeri («înţelegerea» din 13 aprilie 2011 şi actul adiţional la aceasta)”, se arată într-un comunicat al DNA.

Conform sursei citate, în cursul anului 2008, ca urmare a unei notificări făcute de prinţul Paul, având ca obiect Ferma regală Băneasa, transmisă spre soluţionare Institutului pentru Cercetare Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, prinţul, urmărind obţinerea de foloase necuvenite, împreună cu Robert Roşu şi Remus Truică, l-a ajutat pe directorul institutului să îi determine pe membrii Consiliului de Administraţie să aprobe solicitarea depusă cu încălcarea dispoziţiilor legale.

„Aceasta, în condiţiile în care Paul Philippe al României cunoştea că documentaţia este incompletă şi nu sunt îndeplinite condiţiile legii pentru retrocedarea terenului. Acesta a şi participat la discuţiile din şedinţa Consiliului de Administraţie al institutului şi a exercitat presiuni asupra membrilor acestuia (prin invocarea descendenţei sale, dar şi a unor pretenţii de daune în cazul respingerii cererii). Drept urmare, prin decizia nr. 30 din 26 septembrie 2008, Consiliul de Administraţie al Institutului a dispus, cu încălcarea dispoziţiilor art. 8 din Legea nr.10/2001, restituirea în natură a Fermei regale Băneasa, iar în aceeaşi zi a fost încheiat şi protocolul de predare – preluare al terenului, cu toate că acesta nu fusese identificat”, arată DNA, care precizează că decizia de restituire este abuzivă, „cererea nefiind însoţită de documente justificative din care să rezulte calitatea de moştenitor îndreptăţit sau incidenţa Legii 10/2001 raportat la situarea terenului, iar acesta nu a fost identificat potrivit legii, cauzându-se prejudicierea statului român cu suma de 135.874.800 euro (echivalent a 500.399.713 lei)”.

Această sumă reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru prinţul Paul, Remus Truică şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button