Introducere la Condesa:
Vreo 2 ani de zile a stat în renovare clădirea de pe Strada Gina Patrichi nr.3, acolo unde cândva funcționa defunctul RE:Modelier, cu burgerii ăia buni.
O clădire în stil beaux-arts, la fel cum e și Palatul Cantacuzino (aflat la o aruncătură de băț), clădire care, între timp a mai primit un etaj, ajungând astfel la trei. Conceptul per se include și un showroom/magazin de ceramică și home staging, plus o terasă la etajul al treilea (ambele in progress)
Așa cum spuneam, pe Patrichi nr.3 a răsărit Condesa, cel mai nou bar-restaurant cu specific latino american și mi-a luat 2 săptămâni “să prind” un loc la masă.

Rezervările se fac exclusiv prin platforma ialoc, alegi data, ora, numărul de persoane și apoi faci două cruci, cu dreapta și cu limba, ca să-ți confirme oamenii de la bar că e okay să-ți miști trupul spre dânșii. Altfel, vei primi mesaje de genul celor de mai sus. Așa cum se vede, nici eu n-am reușit să obțin un loc. Știi ce-am făcut? M-am dus peste ei, ca pe vremuri: am apăsat pe clanță, am intrat: SALUT, AM VENIT! Și am primit loc la masă (o fereastră de 2 ore până la venirea rezervării. timp suficient pentru a-mi forma o părere) Pro Tip: tu gândește în avans și fă-ți rezervare cu 2-3 zile înainte. Abia după ce-am experimentat Condesa am înțeles de ce marele hype.



Amplasat într-o remarcabilă casă de epocă recent restaurată în stil beaux-arts, Condesa m-a cucerit instant cu farmecul său, estetica și atenția minuțioasă la detalii. Se întinde, momentan, pe două etaje (urmează o terasă la etajul 3 plus un concept store de ceramică și home staging). Condesa e un univers „cu personnalité”, în culori calde, un univers fascinant în care se vede cu ochiul liber viziunea lui Cristian Corvin, poate cel mai cunoscut designer de interior din București, dacă nu chiar de la noi din țară.
E imposibil să nu fi călcat vreodată prin restaurantele și locurile pe care și-a pus amprenta, vezi: OTOTO, Pâine și Vin, Velocita, Sardin, French Revolution, SERA Eden, The Institute, Energiea și așa mai departe.
Numele Condesa este inspirat de cartierul boem La Condesa din Ciudad de Mexico. Bucătăria Condesa (Agave Bar & Kitchen) îmbină influențele culturale sub îndrumarea lui Ricardo Deus, fostul chef de la Dancing Lobster. Meniul e deschis de tacos, continuă cu vită, fructe de mare, salate și închide cu două deserturi, unul peruan și altul uruguayan. Astea fiind spuse, nu cred că îi este nimănui dor de RE:Modelier.
Am deschis și eu apetitul cu un cocktail Naked & Famous cu mezcal, chartreuse, aperol și lime. M-am trezit cu 3 degete de lichid într-un pahar, pe care l-am examinat pe toate părțile. Ca un novice ce sunt într-ale cocktailuri, l-am desconsiderat profund: Ce să fac cu 200 de ml de alcool? Ei bine, pe la jumătatea paharului aș fi dansat o Cucaracha. Extrem de bun cocktailul, care a găsit în mezcal un fan pe viață. Sigur că nici 44 de lei pe un cocktail nu sunt de ici de colo, dar n-am zis că e un loc ieftin.



Dacă săptămâna trecută am încercat cei mai ieftini tacos din București și au avut un gust delicios, aici am avut așteptări foarte mari. Pentru 65 de lei am primit 3 tacos mititei, cât să muști de două ori din fiecare. Cochinta Pibil înseamnă tacos făcuți în casă cu făină de porumb, scăricică de porc gătită lent, ceapă murată sos de iaurt, nelipsitul coriandru și, cireașa de pe tort, o feliuță de portocală curățată de coajă, ca să-i vezi toate alveolele alea suculente. O, Deus Mio! (pun intended)


Fiecare dumicat e o explozie de bucurie, un gust complet și echilibrat, un mix perfect de texturi și arome. Tacosul are grosimea și flexibilitatea optimă, nu se înmoaie sub sos, ține bine umplutura, așa că m-am delectat din plin de combinația serii pentru mine: porc – iaurt – coriandru – portocală. Puțin lime deasupra și m-am simțit un om împlinit. Evident că nu se compară cu cei mai ieftini (dar gustoși) tacos din București, și ar fi fost chiar culmea să fie așa. Next level tacos, next level prezentare. Ăsta e locul unde o voi scoate pe nevastă-mea în oraș data viitoare, mai ales că am sondat și pentru vegetarieni ca ea. Drept urmare…

Mă strânge-n spate când pronunț Chunky Funky Guacamole, dar dacă oamenii așa au vrut, cine sunt eu să-i judec? Esențial e că, pentru 50 de lei, îți vine la masă un mojar care cântărește o tonă, plin cu guacamole făcut după rețeta clasică mexicană, nimic funky neapărat. Doar avocado bine copt, ceapă, coriandru și tortillas făcute în casă. În casa Condesa.
Pe Chunky Funky Guacamole l-am savurat pe jumătate, iar cealaltă jumătate am cărat-o acasă, s-o deguste și vegetarianul familiei, care a dat 3 de DA. Așa că da, Condesa recomandat și aprobat pentru vegetarieni. Mălaiul n-are gluten, deci verde și pentru celiaci și fanii gluten free. De menționat că porția e suficientă pentru două persoane, un starter ideal pentru experiența Contesa. Chunky Funky Guacamole…

Ce minunăție! Desertul ăsta care sună ca cea mai nouă melodie a Shakirei se trage din gastronomia peruană și conține cremă din dulce de leche, biscuiți însiropați de în cafea și brandy acoperit cu frișcă și un vârf de scorțișoară. Oricât aș încerca să-ți explic gustul acestui desert, mi-e imposibil, pentru că nu seamănă cu nimic din ce-am mai gustat până acum. E fin, dulce și mătăsos.
Legenda spune că Suspiro Limena sau Suspiro de Limeña este creația de la 1913 a unei doamne pe nume Amparo Ayarza. Soțul ei, José Gálvez Barrenechea, era poet și el a fost cel care, chipurile, i-a dat numele. Poetul a numit desertul Suspiro de Limeña, ceea ce înseamnă „Oftatul unei doamne din Lima”, deoarece este moale și dulce ca oftatul unei femei. M-am tot gândit dacă o fi adevărată povestea asta și am concluzionat că nu-mi pasă, oricum am lins tot. De-li-cios!

Are fiu-miu niște cărticele noi în care, într-o imagine cu multe personaje, trebuie să-l găsească pe papagalul Riri, care tocmai a evadat. L-am găsit la Condesa, în baie, unde-i curat și frumos, ca-n junglă. Sunt 3 toalete, toate cu uși de dulap. M-am distrat.


Total Condesa: 194 lei, cu tot cu cocktail.
Î: O să mai mănânc pentru tine la Condesa? R: SI SENOR!
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo
Sentimente amestecate la Capriccio, în București, un restaurant colea în cartier
Cei mai ieftini tacos din București sunt muy deliciosos! La Casa de Tacos, pe la Unirii