ARHIVA B365

PRINCIPELE NICOLAE, după retragerea titlului:Îmi asum decizia.Viaţa de principe, dificil de acceptat

PRINCIPELE NICOLAEPRINȚUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. „Duminică, 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai I, bunicul meu, a luat decizia de a-mi retrage titlul de Principe al României şi locul în Linia de Succesiune la Coroana României. Această decizie, pe care mi-o asum, vine în urma unei perioade în care am reflectat la viitorul ţării şi Casei noastre, precum şi la rolul pe care eu îl pot avea în propăşirea lor.

Poziţia de Principe al României şi prezenţa în Linia de Succesiune la Coroana României impun un mod de a-mi conduce viaţa pe care găsesc dificil să îl accept. De aceea, cu multă durere în suflet, consider că decizia Majestăţii Sale Regelui este binevenită pentru mine. Voi căuta, în viitor, să-mi servesc idealurile şi principiile în alt mod.

Le mulţumesc tuturor celor care, în anii cât m-am aflat în mijlocul românilor, mi-au acordat încrederea, sprijinul şi speranţa lor, şi care şi-au oferit ajutorul la iniţiativele dedicate propăşirii României. În noile mele circumstanţe, voi căuta să mă dedic în continuare activităţilor ecologice, de tineret şi caritabile, despre care am învăţat atâtea lucruri cât timp m-am aflat în România.

Doresc de asemenea să le mulţumesc autorităţilor publice centrale şi locale pentru deschiderea cu care şi-au acordat sprijinul proiectelor comune, şi mai ales familiei mele, pentru dragostea şi înţelegerea cu care m-au înconjurat aici.

Nădăjduiesc ca Dumnezeu să protejeze şi în viitor naţiunea şi Coroana Română”, a declarat Nicolae Mihai Medforth Mills, nepotul Regelui Mihai, într-un comunicat transmis Biroul de Presă al Casei Regale.

PRINCIPELE NICOLAEPRINȚUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. Ioan Luca Vlad, consilier privat onorific al familiei regale pe probleme internationale, a declarat la Digi24 ca Principele nu s-a adaptat la rigorile cerute de pozitia ocupata: „nepotrivire de idei intre idealurile principelui si privatiunile cerute de aparteneta la Casa regala”. Consilierul Casei Regale a mai spus ca „Printul Nicolae nu a facut ceva anume. E o decizie luata pentru viitor si nu o pedeapsa”, iar „Regele Mihai a luat decizia cu o anumita tristete”. 

Vezi şi: Cum a reacţionat Nicolae, fostul „Principe al României”, după ce Regele Mihai i-a retras titlul

PRINCIPELE NICOLAE:

„În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți”, se menţionează în comunicatul de presă. 

„Păstrând aceeași afecțiune nepotului său, Regele Mihai nădăjduiește că Nicolae va găsi, în anii viitori, un fel potrivit de a-și servi idealurile și de a folosi calitățile cu care Dumnezeu l-a înzestrat.

Alteța Sa Regală Principesa Elena, mama lui Nicolae, a primit înștiințarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele”, se specifică în comunicatul familiei regale.

Vezi şi: Cine l-ar putea înlocui pe PRINCIPELE NICOLAE în Linia de Succesiune, conform Constituţiei

           PRINCIPELE NICOLAE- Portretul PRINCIPELUI NICOLAE, căruia regele Mihai i-a retras titlul

Principele Nicolae al României (nume complet Nicholas Michael de Roumanie Medforth-Mills; n. 1 aprilie 1985, Meyrin, Elveția) a devenit Principe al României cu rangul și apelativul de Alteță Regală la 1 aprilie 2010, conform Statutului Casei Regale, promulgat de Regele Mihai la 30 decembrie 2007.

PRINCIPELE NICOLAE este fiul Principesei Elena a României (n. 15 noiembrie 1950) și al profesorului doctor Robin Medforth-Mills (n. 8 decembrie 1942 – d. 2 februarie 2002). Nicolae e în prezent al treilea în ordinea de succesiune la tronul României conform ultimului Statut regal din 2007, un act considerat de unii ca fiind nedemocratic, cu însemnatate eminamente simbolică, în absența aprobării Parlamentului, prin comparație cu Legea vechiului Statut din 1884, pe care încearcă să îl înlocuiască. În schimb, conform ultimei Constituții regale democratice, cea din 1923, Nicolae este exclus de la succesiune. Primele luni din viață le-a petrecut făcând naveta între Elveția și Sudan la Khartoum, unde tatăl Principelui lucra ca profesor în cadrul ONU după ce fusese profesor de geografie la Universitatea din Durham. După aceste 18 luni, familia s-a stabilit în nord-estul Angliei, la Durham, unde tatăl acestuia deținea o casă la Esh Winning, locuind aici până la divorțul părinților, în 1991.

După episodul divorțului părinților săi, Nicolae se mută impreună cu mama sa și cu tatăl vitreg într-o casă mai mică, în Sunderland, unde urmează și cursurile școlii Argly House. Aici primește lecții de călărie, alături de sora sa, Elisabeta-Karina, mergând deseori la cluburi de echitație iar în weekenduri obișnuia să îl viziteze pe tatăl său și călăreau împreună. La vârsta de 14 ani se înscrie la Shiplake College, o școală britanică tradițională cu internat în care exista o ierarhie strictă, aproape de Henley-on-Thames, oraș aflat la aproximativ 50 km. față de Londra; Aici studiază vreme de 5 ani, în compania unor elevi din toate colțurile lumii, care proveneau de asemenea din toate mediile sociale. Tot în cadrul Shiplake College, în fiecare săptămână, avea pregătire CCF- Combined Cadet Forces, în timpul cărora participa la parade și efectua o serie de exerciții militare, fiind un fel de școală premilitară. De asemenea, Nicolae făcea parte din echipa RAF- Royal Air Force, mărșăluind și pregătindu-se în mânuirea armelor, a avioanelor si chiar având posibilitatea să zboare cu avioane mici Bulldog.[8] Printre materiile preferate se numărau matematica și franceza, fiind poreclit de către profesoara de limba franceză „Pisica de Cheshire” deoarece era mereu cu zâmbetul pe buze, însă, despre România sau țările din Europa de Est, își amintește că nu se discuta la orele de istorie, nici măcar atunci când venea vorba despre cel de-al Doilea Război Mondial. Vacanțele din timpul colegiului le petrecea în Franța, în cadrul schimburilor de experiență cu unele școli franceze, ori în Barcelona în cadrul unor tabere de artă, prilej cu care descoperă creațiile lui Gaudi, de care rămâne impresionat.

PRINŢUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. Cu ocazia împlinirii vârstei de 25 de ani, prințul Nicolae a primit titlul de Alteță Regală și Principe al României. Activitatea caritabilă a Principelui cuprinde colaborarea cu Școala Britanică din București, într-un proiect pe teme ecologice, și susținerea organizațiilor de mediu ,,Mai Mult Verde” și „Tășuleasa Social” unde a desfășurat diferite activități de plantare și ecologizare, în cadrul cărora a vizitat Parcul Național Munții Rodnei, zona Lacului Lala și Vârful Ineu, Parcul Național Călimani și Vârful Pietrosul. Acesta este pasionat de sport, practicând de-a lungul timpului fotbal, hockey, rugby, cricket, tenis, kayak,canoe și ocazional tenis, făcând parte din echipa de hockey și cricket de la Shiplake College, unde a fost vicecăpitan, iar apoi membru în echipa de lacrosse a Royal Halloway in 2012.

PRINŢUL NICOLAE NU MAI ESTE PRINCIPE AL ROMÂNIEI. Cu ocazia împlinirii vârstei de 30 de ani, pe 1 aprilie 2015, Principesa Moștenitoare Margareta a oferit un dineu în onoarea Principelui Nicolae. Invitați au fost prietenii, foștii colegi de școală și universitate, colaboratori ai Principelui Nicolae din țară și din străinătate. Cu această ocazie a fost organizată, de Casa Majestății Sale Regelui, o nouă ediție a proiectului „România. O călătorie regală”. Ediția 2015 cuprinzând orașele București, Sinaia și Sibiu, cei 37 de invitați din străinătate având ocazia să descopere frumusețile din România, luând cunoștință, unii dintre ei pentru prima oară, de cultura, arhitectura, ospitalitatea și tradițiile României. Printre cei aproape 100 de invitați de la dineul găzduit de Palatul Elisabeta s-a numărat Principele Alexandru al Serbiei, fiul principelui Moștenitor Alexandru, dar și prințesa de origine daneză Eleonore de Schaumburg-Lippe, o bună prietenă a principelui.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button