Principalele reglementări legale în domeniul certificatului energetic (P)

06 apr. 2021
18 Afișari
Principalele reglementări legale în domeniul certificatului energetic (P)

Certificatul de performanță energetică (certificatul energetic) este un document legal care arată cât de eficient din punct de vedere al consumului energetic este un imobil sau o parte a acestuia ce poate fi utilizată în mod separat (un apartament, de exemplu).

Certificat energetic

El a fost introdus și în țara noastră la solicitarea Uniunii Europene și este obligatoriu să existe în anumite situații:

  • când se vinde sau se închiriază, precum și când se execută lucrări de renovare majoră la un imobil sau o parte a unui imobil existent (la un apartament, de exemplu);
  • pentru clădirile noi ce se construiesc;
  • pentru clădirile aflate în proprietatea și /sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice, precum și pentru cele în care o suprafață utilă totală de peste 250 m2 este ocupată de o autoritate publică și care este vizitată în mod frecvent de public.

Singurii specialiști care au dreptul să elibereze acest document sunt auditorii energetici atestați.

Pentru imobilele din București și județul Ilfov puteți apela atunci când doriți la specialiștii din cadrul companiei Reflex Architecture SRL, având site-ul www.certificatulmeu.ro.

Durata de valabilitate a acestui act este de 10 ani de la data emiterii, cu condiția ca acea clădire să nu sufere o renovare majoră.

Principalele reglementări legale în domeniul certificatului energetic

În anul 2005 a intrat în vigoare principala lege care reglementează acest domeniu și anume Legea nr. 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Ea a fost modificată și completată ulterior prin alte reglementări legale.

Prima a fost Legea nr. 159 din 2013, care a introdus obligativitatea certificatului energetic la vânzarea sau închirierea unui imobil sau parte din acesta (apartament, de exemplu), astfel că din data de 19 iulie 2013 această prevedere a intrat în vigoare.

În lipsa unui certificat energetic, contractul de vânzare-cumpărare pentru acel imobil este supus nulității relative.

Alte modificări și adăugiri au fost făcute prin Ordonanța Guvernului României nr. 13 din anul 2016, iar recent (anul trecut) a fost adoptată Legea nr. 101 din 2020.

Cookies