„Prin noi natura renaşte” – sloganul firmei care depozita arsenic şi mercur într-o curte de la periferia capitalei

de:
28 oct. 2010
1 afișări

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe Lângă Tribunalul Bucureşti, procurorii au cerut miercuri declanşarea urmăririi penale faţă de directorul general al Petromar Intermed S.R.L., o societate comerciale din Chitila. Acesta este învinuit de infracţiuni care variază de la nerespectarea regimului deşeurilor toxice şi foarte toxice la poluare cu bună ştiinţă, nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare şi fals în declaraţii.

Cercetările poliţiştilor de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au scos la iveală că directorul general, în complicitate cu directorul comercial şi administratorul societăţii (ultimii doi sunt arestaţi preventiv), au preluat, între 2009 şi 2010, 2.253,45 de tone de deşeuri periculoase de diverse tipuri pe care urmau să le neutralizeze şi să le elimine. Aceştia obţinuseră, în perioada 2009-2010 autorizaţii pentru transportarea, colectarea şi depozitarea şi eliminarea deşeurilor periculoase. Datele pe care le-au declarat oficial aceştia nu erau însă reale.

Deşeurile au fost abandonate în varii locuri din Bucureşti şi din jurul Capitalei în curţile unor imobile de locuit sau pe terenurile unor societăţi comerciale. De exemplu, un teren de 18.540 de metri pătraţi din comuna ialomiţeană Albeşti a servit drept depozit pentru 50 de tone de deşeuri periculoase, inclusiv uleiuri uzate şi vată minerală. Potrivit comunicatului Parchetului, depozitarea improprie a dus la infiltrări în pânză freatică şi în sol.

Poliţiştii de la Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice se sesizaseră din oficiu, la începutul lunii iunie, după ce administratorul firmei abandonase la punctul de lucru de pe strada Castanilor din Chitila al societăţii 60 de kilograme de mercur şi o sută de tone de deşeuri infestate cu arsenic.

Deşeurile descoperite sunt încă acolo, iar terenul concesionat de CityGate către Petromar Intermed S.R.L. a fost sigilat de către poliţişti. Măsurile de îndepărtare şi neutralizare a substanţelor ar trebui să revină Gărzii de Mediu.

Potrivit lui Claudiu Alin Rus, inspector de Mediu la Primăria Chitila, deşeurile infestate cu arsenic erau puse în saci şi depozitate pe suprafaţa betonată a curţii, aşa că nu poate fi vorba de infestarea solului sau a pânzei freatice cu arsenic. De asemenea, spune Rus, la adresa punctului de lucru a Petromar a fost găsită şi o cameră în care s-au găsit substanţe neidentificate. Costurile operaţiunilor de identificare ar trebui să fie suportate de Petromar Intermed, dar aceştia fie au dispărut, fie sunt arestaţi.

Deşeuri periculoase abandonate de firma Petromar au fost descoperite şi în localităţile ilfovene Jilava, Bragadiru şi Popeşti Leordeni.

„Menţionăm că pentru a câştiga încrederea generatorilor de deşeuri periculoase, societatea P.I. S.R.L. folosea sloganul ”, se arată în comunicatul remis de Parchet.

Cookies