Primul transport de vaccinuri anti-COVID în România: când ajunge, unde vor fi stocate vaccinurile și cine va beneficia de ele

18 nov. 2020
48 Afișari
Primul transport de vaccinuri anti-COVID în România: când ajunge, unde vor fi stocate vaccinurile și cine va beneficia de ele

Strategia exactă a campaniei naționale de vaccinare anti-COVID urmând a fi făcută publică săptămâna viitoare, a promis președintele Klaus Iohannis. România ar urma să primească, în decembrie, 1,29 milioane de doze de vaccin din totalul de 10,7 milioane de care ar fi nevoie pentru imunizarea populației.Campania va fi coordonată de medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central.

Rezultatele promițătoare și viteza de producție de care au dat dovadă Pfizer și BioNTech în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID oferă un prim motiv concret de optimism în pandemie.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a semnat un contract pentru 300 de milioane de doze de vaccin. România va primi, pentru campania națională de vaccinare, 1,29 milioane de doze.

În România, primele doze de vaccin urmează să ajungă luna viitoare. Autoritățile stabilesc acum pașii finali ai schemelor de transport, stocare și distribuire a vaccinului. Președintele Klaus Iohannis a anunțat și cine va fi coordonatorul campaniei de vaccinare impotriva noului coronavirus. Acesta este locotenent colonel medic Valeriu Gheorghiță, în vârstă de 38 de ani, actualmente coordonator al politicii de utilizare a tratamentului cu antibiotice la Spitalul Militar Central din București.

Medicul Valeriu Gheorghiță va fii coordonatul campaniei de vaccinare anti-COVID

Vaccinarea anti-COVID. Care sunt etapele

Vaccinarea se va face etapizat și va începe cu anumite grupe de populație stabilite pe criterii epidemiologice și medicale. E vorba, într-o primă fază de personalul medical, grupele de risc, sectoare esențiale precum educație, siguranță națională, transporturi, energie”, a spus președintele.

Autoritățile au considerat esențială implicarea armatei în transportarea și distribuirea dozelor de vaccin, argumentul principal fiind cel logistic, armata fiind capabilă să asigure siguranța permanentă a vaccinurilor și transportul cu ajutorul aparaturii din dotare.

Institutul Cantacuzino este singurul centru din țară unde se pot asigura momentan toate condițiile necesare stocării, deoarece vaccinul dezvoltat de Pfizer trebuie menținut în permanență la temperatura de -70 grade Celsius. Totodată, este esențială formarea unor echipe care au ca scop informarea obiectivă privind avantajele și importanța vaccinării.

Vaccinarea anti-COVID. Care sunt temerile oficialilor

Conform declaratiilor lui Klaus Iohannis din cadrul conferinței de presă de marți după-amiază: „Am solicitat experților să comunice clar și transparent aceste măsuri personalului medical și populației. E deosebit de important să combatem dezinformarea și fake news-urile care au un efect manipulatoriu profund nociv. Atât timp cât dovezile științifice susțin eficiența și siguranța vaccinurilor, trebuie să ne unim eforturile pentru a implementa o campanie de vaccinare eficientă”.

Românii sunt printre cei rezervați când vine vorba de o posibilă vaccinare, doar 57% din populație se declară de acord. Îngrijorător pentru autorități ar trebui să fie faptul că majoritatea persoanelor îngrijorate de posibile efecte adverse sau pur și simplu sceptice privind eficiența vaccinului au vârsta de peste 55 de ani.

Vaccinarea anti-COVID. Cine are prioritate

Între timp, Ministerul Sănătății a trimis o circulară prin care cere fiecarui minister din Guvern să întocmească liste cu angajații care doresc să se vaccineze. Primii pe lista celor care urmează să fie imunizați sunt medicii și personalul auxiliar din unitățile medicale, fie ele de stat sau private. Aceștia sunt urmați de angajații esențiali din infrastructura critică (Poșta Română, CFR, militarii etc.), de personalul subordonat ministerelor, și de populația vulnerabilă (bolnavii cronici și vârstnicii). Populația generală ar fi vaccinată abia după ce vor fi imunizate categoriile menționate mai sus.

Vaccinarea anti-COVID. Ce nu știm încă

Momentan, există câteva necunoscute esențiale în schema de vaccinare a populației României, și anume un calendar al etapelor de vaccinare, perioada când va ajunge al doilea transport de vaccinuri, cum se vor distribui dozele în întreaga țară, care sunt criteriile de apartenență la categoria persoanelor vulnerabile, dar și când se va ajunge, măcar estimativ, la imunizarea populației generale.

Realizarea unei  campanii pro-vaccinare bazată pe avantajele reale ale vaccinului va reprezenta, în sine, o adevărată provocare, dat fiind scepticismul destul de mare al populației.

Cookies