ARHIVA B365

Primul sindicat din România, după 25 de ani: 15 greve generale şi 18 greve de avertisment la metrou

„Duminică s-au împlinit 25 de ani de când s-a înregistrat legal primul sindicat de după ’89 şi care la data respectivă, la 18 ianuarie 1990, a avut hotărâre judecătorească definitivă. Este primul sindicat din ţară care a obţinut hotărâre judecătorească definitivă. Presa ne caracteriza la vremea respectivă ca un „vârf de lance al mişcării sindicale”. Cred că îşi menţin şi azi punctul de vedere şi o spun fără falsă modestie, pentru că a trebuit să trecem prin 15 greve generale şi 18 greve de avertisment. Nu are nimeni din ţară o astfel de activitate sindicală. Nu uitaţi că avem peste 99% din salariaţii Metrorex membri de sindicat”, a declarat Ion Rădoi, preşedintele USLM, în deschiderea evenimentului dedicat aniversării a 25 de ani de la înfiinţarea USLM.

La eveniment a participat şi Liviu Pop, ministrul pentru Dialog Social, care le-a transmis liderilor de sindicat de la metrou că în două săptămâni ar trebui să vină din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM) punctul de vedere vizavi de propunerea legislativă pentru modificarea legii dialogului social. „Delegaţia ne-a asigurat că în maxim două săptămâni vom avea un punct de vedere pe acest proiect de lege, ceea ce înseamnă încă un pas înainte în adaptarea legislaţiei dialogului social, acolo unde am văzut împreună că sunt sincope, acolo unde am văzut că nu se pot desfăşura negocierile colective şi acolo unde instituţiile bi sau tripartite nu funcţionează. Cred că acest proiect de lege poate fi înaintat Parlamentului în aşa fel încât pe parcursul acestui an, dacă ne mobilizăm împreună, parteneri sociali, noi, Guvernul, şi Parlamentul, cred că undeva până în aprilie – iunie se pot face modificările şi în Senat şi în Camera Deputaţilor în aşa fel încât toate propunerile de modificare a legii dialogului social să fie aplicabile. În contextul acesta, vă asigur de toată disponibilitatea la toate consultările pe care instituţia dialogului social trebuie să le facă în această perioadă în aşa fel încât partea pe care Guvernul o s-o înainteze Parlamentului să fie rodul negocierilor sindicate – patronate, pe care Guvernul le-a preluat în mandatul doamnei Aurelia Cristea”, a declarat Liviu Pop.

Ministrul pentru dialog social le-a mai transmis sindicaliştilor de la metrou că vrea ca reţeaua de metrou să se dubleze până în 2040. „Îmi doresc ca peste 25 de ani să reuşim să dublăm numărul de kilometri ai magistralei de metrou din Bucureşti”, a încheiat Liviu Pop.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button