Primul român căruia i se anulează amenda pentru nepurtarea măștii este un bucureștean sancționat în zona Gării de Nord

23 feb. 2022
567 afișări
Primul român căruia i se anulează amenda pentru nepurtarea măștii este un bucureștean sancționat în zona Gării de Nord

Prima amendă pentru nepurtarea măștii a fost anulată, după decizia CCR, de Judecătoria Sectorului 1. Instanța a decis pe 18 februarie să anuleze amenda de 500 de lei dată anul trecut de Poliția Locală unui bucureștean pentru că nu purta mască în timp ce se afla în Gara de Nord.

Este prima amendă pentru nepurtarea măştii, anulată după decizia Curţii Constituţionale.

Soluția a fost pronunțată de instanță, deși motivarea deciziei CCR n-a fost încă publicată în Monitorul Oficial și nu produce practic efecte. Totodată, decizia poate crea un precedent juridic pentru toate amenzile de acest tip.

Amenda fusese acordată în aprilie 2020 unei persoane care nu purta mască, în zona Gării de Nord din București. Persoana a contestat sancțiunea, iar avocații au invocat noua decizie a CCR, scrie Antena 3.

Amenda pentru cei care nu poartă masca de protecție în spațiile publice este, în prezent, între 500 şi 2.500 lei.

Decizia CCR de eliminare a amenzilor pentru nepurtarea măștii

CCR a decis, marți, 15 februarie, că ordonanța de urgență prin care a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise este neconstituțională.

CCR a luat această decizie după ce a constatat că Guvernul Orban nu a cerut avizul Consiliului Legislativ pentru ordonanța prin care s-a stabilit instaurarea obligativității purtării măștii de protecție, potrivit articolului 79. Astfel, CCR a declarat neconstituțională întreaga ordonanță.

Cookies