Primul pas pentru refacerea Planșeului Unirii și Pasajului Unirii, care au nevoie urgentă de consolidare. Primăria S4 a lansat licitația pentru lucrări

21 apr. 2023
227 Afișari
Primul pas pentru refacerea Planșeului Unirii și Pasajului Unirii, care au nevoie urgentă de consolidare. Primăria S4 a lansat licitația pentru lucrări
Primul pas pentru refacerea Planșeului Unirii și Pasajului Unirii, care au nevoie urgentă de consolidare. Primăria S4 a lansat licitația pentru lucrări | Sursa foto: Agerpres

Primăria Sectorului 4 a anunțat consolidarea Planșeului Unirii și a Pasajului Unirii. Astfel, se caută proiectanți și constructori pentru refacerea celor două obiective de importanță strategică din Centrul Capitalei.

A fost lansată procedura de licitație publică

Sectorul 4 al Municipiului București a lansat procedura de licitație publică în vederea desemnării operatorului/ operatorilor economici care urmează să proiecteze și să refacă din temelii Planșeul Unirii și, totodată, să consolideze Pasajul Unirii.

Anunțul de participare cu numărul CN1054354 din 20.04.2023, însoțit de toate documentele aferente, printre care și caietul de sarcini, a fost publicat în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP) – https://www.e-licitatie.ro/pub, urmând ca operatorii interesați să aibă posibilitatea depunerii ofertelor până la data de 06 iunie 2023.

Durata estimată a contractului este de minimum 4 ani de la semnarea acestuia de către părți. Acesta va viza ambele obiective de infrastructură de importanță strategică pentru București.

Ce lucrări vor fi executate în privința celor două obiective de infrastructură

În primul rând, se vor efectua lucrări pentru refacerea completă a Planșeului Unirii, până la nivelul capetelor de pod pe care este așezat. De asemenea, se va înlocui structura existentă cu una nouă, modernă și performantă, care să răspundă tuturor cerințelor de trafic și fiabilitate, precum și capacității de tranzit a debitelor de apă de pe râul Dâmbovița.

În al doilea rând, pentru Pasajul Unirii, specialiștii au oferit o soluție ce urmează a fi implenetată. Soluția este consolidarea și reabilitarea structurii de rezistență a Pasajului, prin prin cămășuirea și armarea pereților existenți, precum și de refacere integrală a suprastructurii prezente.

De asemenea, întreaga zonă de suprafață va fi reamenajată peisagistic. Va avea spații verzi, piațete, zone pietonale și alte soluții inovative, care să transforme arealul într-un reper urban pentru București, conform Antena 3 CNN.

Planșeul Unirii trebuie reparat cât mai repede

 În luna noiembrie 2022, o echipă de specialiști din cadrul Universității Tehnice de Construcții București a efectuat două expertize tehnice pentru a determina starea actuală, atât a Planșeului Unirii, cât și a Pasajului Unirii.

Finalizate în luna ianuarie a acestui an, expertizele au încadrat cele două obiective de infrastructură mai sus menționate în starea tehnică IV – nesatisfăcător, ce necesită lucrări urgente de consolidare.

Inginerul Ionuț Răcănel a declarat pentru HotNews că Planșeul Unirii trebuie reparat cât mai repede.

„Nu există un pericol iminent de colaps. Sigur că nu este normal să rămână așa, lucrările ar trebui să înceapă de mâine dacă mă întrebați, dar nu e normal să lansăm astfel de zvonuri. Sigur, dacă îl lăsăm așa, Dumnezeu știe, că nimeni nu poate să facă o predicție, cade mâine, poimâine, asta depinde de foarte mulți factori, ce circulă prin Piața Unirii, nivelul de vibrații, de șoc, dar asta nu se întâmplă acum și nu știu nici dacă se întâmplă peste 10 ani, chiar dacă nu se intervine”, a explicat acesta.

În nota de fundamentare și preambulul proiectului de ordonanță de urgență se vorbește clar despre pericolul prăbușirii planseului care prezință elemente de degradare structurală.

În urma expertizei efectuate de subdiviziunea administrativ-teritorială Sectorul 4 al Municipiului București și transmisă Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a rezultat că structura de rezistență a planșeului Unirii, situat în Municipiul București, zona Piața Unirii și care acoperă râul Dâmbovița între intersecția dintre străzile Căldărari, Halelor și Bulevardul Dimitrie Cantemir, prezintă o serie de degradări la elementele structurale, care pot avansa rapid și care impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps nedorit al structurii sau a unor părți din aceasta”, se arată în document.

Te-ar putea interesa și:

Cookies