Primul parc natural urban din România, amplasat în București. Parcul va avea 183 de hectare

de:
25 apr. 2014
2 Afișari
Primul parc natural urban din România, amplasat în București. Parcul va avea 183 de hectare

Capitala va avea primul parc natural urban din România. Este vorba despre zona naturală situată pe arealul Lacului Văcărești din Sectorul 4, cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârșești și Splaiul Dâmboviței. Cu o suprafață de 183 de hectare, această zonă a favorizat apariția în interiorul orașului a unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate de animale și păsări. 

În Balta Văcărești sau Delta Văcărești, cum a mai fost numită zona, există 94 de specii de păsări, Potrivit legislaţiei internaționale sunt în jur de 40 de specii ocrotite la nivel european, și circa 20 de specii ocrotite pe plan mondial. Tot aici crește cea mai mică plantă cu floare din lume, vizibilă doar cu lupa, dar şi mamifere ca vidra sau vulpea. 

„Întrucât, în prezent, zona lacului Văcărești se confruntă cu intervenții antropice care pot afecta biodiversitatea și pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată care asigură atât conservarea habitatelor și speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât și la menținerea caracterului peisagistic și recreativ”, se precizează în expunerea de motive a primarului general, Sorin Oprescu. 

Statutul de arie naturală protejată de interes natural pentru „Parcul Natural Văcărești” va fi instituit prin Hotărâre de Guvern. Documentația necesară emiterii Hotărârii de Guvern în acest sens este aproape gata. Mai lipsește doar hotărârea Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de avizare a suprafeței administrative ce va urma să facă parte din noua arie naturală protejată. Acesta ultim pas va fi făcut însă pe 29 aprilie 2014, când CGMB va vota o hotărâre în acest sens. 

Parcul Natural Văcărești – zonă turistică și de agrement

”Aici va fi ca o mică deltă, o zonă de agrement, de recreere, un punct de interes turistic naţional şi internaţional, asemeni altor acestor tipuri de habitate şi arii naturale protejate, care există oriunde în lume. Am primit din partea mediului ştiinţific, a Academiei Române şi din partea agenţiilor noastre de protecţia mediului confirmarea că în această zonă există specii protejate. Punem accent pe politicile privind rezervaţiile naturale urbane, pentru că în special zonele aglomerate au nevoie de spaţii verzi cât mai multe. La prim-planul de management, care va apărea peste trei – patru luni, după studiul de evaluare, veţi vedea cum va fi reamenajată această zonă”, declara ministrul Mediului Rovana Plumb, în 2012, de Ziua Mediului. 

Cookies