Primul om din istoria omenirii în pieptul căruia bate o inimă de porc. “Aveam de ales: acest transplant sau moartea” | VIDEO

11 ian. 2022
963 afișări
Primul om din istoria omenirii în pieptul căruia bate o inimă de porc. “Aveam de ales: acest transplant sau moartea” | VIDEO
Primul om din istoria omenirii în pieptul căruia bate o inimă de porc. În imagine, chirurgul Bartley P Griffith și pacientul David Bennett. Sursa foto: University of Maryland School of Medicine

“În pieptul acestui om bate o inimă de porc. Un transplant în premieră mondială”. Aceasta este știrea despre care azi se vorbește în lumea întreagă, măcar pentru câteva ore, mai mult decât despre pandemie. Și pe bună dreptate: este un moment de excepție în chirurgie.

Este pentru prima dată în istorie când o inimă de porc a fost transplantată cu succes în corpul unui om – un bărbat, un american – David Bennet – în vârstă de 57 de ani care avea mari probleme cardiace, scrie BBC

Inima de porc modificată genetic pentru a fi compatibilă cu omul

Intervenția chirurgicală a durat nouă ore, a avut loc la Baltimore, dar echipa de chirurgi a așteptat trei zile pentru a vedea cum evoluează starea pacientului înainte de a vorbi public despre o reușită.  Echipa care îl supraveghează pe pacient anunță că  el se simte foarte bine și respiră deja fără ajutorul aparatelor.

Inima de porc care a ajuns în pieptul americanului este una modificată genetic astfel încât să nu mai producă un anume tip de zaharuri care este prezent în mod normal în toate celulele porcilor şi care provoacă respingerea imediată a organului de către corpul omenesc.

VIDEO | Cum a ajuns o inimă de porc ajunge în pieptul unui om

„Acest transplant sau moartea”

Modificarea genetică a fost efectuată de compania Revivicor, care a furnizat şi un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sânge ale unui pacient aflat în moarte cerebrală. Agenţia pentru medicamente a SUA (FDA) a dat undă verde intervenției  în ajunul Anului Nou.

Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant. Vreau să trăiesc. Ştiu că este destul de riscant, dar era ultima mea opţiune”, a spus David cu cu o zi înainte de transplant.

 Bennett și-a petrecut ultimele luni ţintuit la pat şi conectat la un aparat care l-a ţinut în viaţă.

O premieră care readuce speranță pentru sute de mii de bolnavi

Transplantul de acum este o incredibilă șansă la viață pentru sute de mii de bolnavi de inimă pentru care doar transplantul a rămas o soluție.

Aceasta este o descoperire chirurgicală majoră care ne aduce cu un pas mai aproape de o soluţie pentru deficitul de organe”, a spus Bartley Griffith, medicul care a efectuat transplantul.

Numai în Statele Unite, aproape 110.000 de oameni sunt pe liste de așteptare pentru transplanturi de organe. Numai în SUA, 6.000 de oameni care au nevoie de transplant mor în fiecare an, pe liste de așteptare.

 

Cookies