Primul număr verde de înmatriculare a fost emis în București. Noile plăcuțe sunt exclusiv pentru mașinile electrice

27 iun. 2022
1583 Afișari
Primul număr verde de înmatriculare a fost emis în București. Noile plăcuțe sunt exclusiv pentru mașinile electrice
Primul număr verde de înmatriculare a fost emis în București. Noile plăcuțe sunt exclusiv pentru mașinile electrice | Sursă foto: Facebook-Ministerul Afacerilor Interne, Romania

Luni, 27 iunie 2022, a fost eliberat primul număr verde dedicat mașinilor electrice. Acesta aparține unui locuitor al Municipiului București.

Primul număr verde, eliberat la București

În data de 29 aprilie 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor anunța că ordinul comun care reglementează acordarea numerelor de înmatriculare cu cifre și litere verzi fusese publicat în Monitorul Oficial.

După cum este prezentat în cadrul acestui acord, numerele de culoare verde sunt destinate exclusiv mașinilor ce au emisii zero de CO2. Mai exact, mașinilor cu pilă de combustie de hidrogen sau mașinilor ce sunt full electrice.

De astăzi, 27 iunie 2022, a început eliberarea acestor numere ce vor deosebi mașinile pe benzină sau motorină, de cele care funcționează pe curent. Primul număr verde ce a fost emis îi aparține unui bucureștean.

Ministerul Afacerilor Interne a transmis următorul mesaj:

De ce verde? Fiindcă poți face diferența! Protejează și tu mediul înconjurător!

Cu speranța că vom întâlni cât mai multe mașini cu numere verzi pe străzile din țara noastră, vă dorim o zi frumoasă, fără probleme în trafic!

Cei ce au mașinile deja înmatriculate pot schimba numerele

La acest moment, pe teritoriul României sunt înmatriculate 17.000 de vehicule electrice, conform MAI. Posesorii acestora pot beneficia și ei de noile numere verzi.

Mașinile ce au fost deja înmatriculate, care respectă condițiile pentru acordarea de numere verzi, pot merge să le preschimbe începând de astăzi. Acest lucru se face doar la cererea proprietarului.

Prin introducerea acestor numere care să diferențieze mașinile electrice din trafic se dorește:

  • Creșterea vizibilității acestor autovehicule în trafic
  • Încurajarea celorlalți participanți la trafic să aleagă mijloace de transport care să nu polueze.

Posesorii de mașini electrice se bucură de anumite beneficii acordate de stat. Printre acestea se numără: parcarea gratuită în zonele unde aceasta se plătește în mod normal, accesul în zonele cu emisii zero și reducerea taxelor și a impozitelor.

Cookies