Primul „mall cultural” din Bucureşti, în Sectorul 6

de:
25 nov. 2010
0 afișări
Primul

Primăria Sectorului 6 a preluat oficial, joi, clădirea fostului cinematograf Favorit, de la R.A.D.E.F. ”România Film”. Cu ocazia evenimentului, primarul Cristian Poteraş a organizat o conferinţă, în care a expus planurile de transformare a Favorit-ului în cel mai mare Centru Cultural European din Bucureşti.

Împresurat de personalităţi de marcă ale teatrului, filmului, muzicii şi literaturii, printre care Nicolae Manolescu, Mihai Mălaimare, Eusebiu Ștefănescu, Alexandru Arşinel, Adela Mărculescu, Dan Grigore şi George Mihăiţă, Poteraş le-a promis locuitorilor din Drumul Taberei că în aproximativ un an vor avea acces la primul ”mall cultural” al Capitalei, care va găzdui săli de spectacole, săli de expoziţie, ateliere de creaţie şi o bibliotecă.

După discursul lui Poteraş, au luat cuvântul câţiva dintre invitaţii edilului. Eusebiu Ștefănescu a spus că viitorul centru cultural se va transforma în ”inima Sectorului 6”, în timp ce Nicolae Manolescu a vorbit de rolul de erou civilizator, ca în vechile epopei şi legende antice, pe care un primar ar trebui să îl aibă în comunitatea pe care o administrează.

Manolescu a povestit că a locuit o perioadă bună în Sectorul 6 şi că a urmărit la cinematograful Favorit peste o sută de filme. ”Cele mai multe au fost ruseşti şi poloneze. Tarkovsky, Wajda, Zanussi, toţi regizorii mari, în săli pe jumătate pline”, a spus Manolescu pentru B365.ro.

Înflăcărat de cuvintele de laudă pe care le-a primit de la atâtea personalităţi ale culturii române, Cristian Poteraş a răspuns că ”banii nu contează atunci când vine vorba de cultură”,la întrebarea B365.ro legată de costul pe care îl va avea proiectul. Cu toate astea, l-a estimat la aproximativ 2 sau 3 milioane de euro, însă a subliniat că licitaţia nu a fost făcută încă şi că va încerca să acceseze fonduri europene pentru acest proiect.

Mall-ul cultural, care urmează să primească şi un nume, va avea o suprafaţă de 1.800 de metri pătraţi. Propunerea de reabilitare a clădirii îi aparţine arhitectului Dan Șerban, prorectorul Facultăţii de Arhitectură ”Ion Mincu” din Bucureşti.

Cookies