Primul film de desene animate 3D din România se face cu fonduri europene

de:
22 nov. 2012
8 Afișari
Primul film de desene animate 3D din România se face cu fonduri europene

Cele două companii şi proiectele lor au fost prezentate, joi, de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI). 

Filmul de desene animate 3D de lung metraj se va numi Mercy Street. Povestea desenului animat se desfăşoară într-o lume subterană, în care un spirit malefic fură sunetele pentru a fura toată muzica din lume, dar nişte copii salvează situaţia. „A realiza un film de desen animat este o treabă mult mai migăloasă şi mai complicată decât a realiza un lung-metraj artistic. În toată această înşiruire de desene pe care o folosim noi, dacă vrei să schimbi ceva, trebuie să reiei şi să desenezi tot. Ideea proiectului a fost originală”, a declarat managerul proiectului, Radu Nicolae.

Filmul animat 3D va fi gata în luna martie, cel târziu aprilie a anului viitor, estimează Radu. La filmul artistic, în martie ar trebui să începem filmările.

Aparatura de producţie audio-video şi de desen animat este finanţată din fonduri europene. Primul proiect a fost finanţat cu 581.733 lei, iar cel de-al doilea cu 721.017 lei. Primul pas pe care Radu l-a făcut pentru a accesa fondurile europene a fost în 2009. „Este foarte greu sa obtii fonduri europene de unul singur. Pe mine m-a ambiţionat un prieten, un băiat care lucrează la Logos Corporate, face spoturi publicitare. El mi-a spus că a obţinut fonduri europene pentru un proiect. Atunci am spus că trebuie să încerc şi eu”, spune managerul. 

La început şi-a căutat un consultant potrivit. Pentru el aceasta a fost Data Finance Group (DFG). Radu era convins că fondurile europene se dau pe pile şi că nu va reuşi niciodată să obţină pentru proiectul lui această finanţare. Dar este recunoscător că a fost ajutat să-şi ducă proiectul la bun sfârşit. „Pentru prima dată am primit un ajutor. Şi în niciun caz pe pile, pentru că înainte de a fi implementat proiectul am vorbit cu cei de la ADRBI doar prin mail, nici măcar nu ne-am văzut. „

În 2010 a făcut proiectul, în 2011 a depus proiectul la ADRDI, astfel trecând de o primă etapă. Proiectul i-a fost evaluat, iar în 2012 a fost implementant.

Radu sfătuieşte pe toţi cei care vor să acceseze mai uşor fonduri europene să aibă o structură organizaţională foarte bine pusă la punct. 

Cea de-a doua companie care a achiziţionat echipamente cu bani europeni este Film Factor. Compania realizează film şi reclamă pentru radio şi TV. Au realizat spoturi publicitare pentru Carrefour, Ikea, Renault şi sunt cei care au asigurat producţia pentru serialul „În Derivă”, primul serial HBO filmat în România. 

Această companie a primit din fonduri europene 152.128 lei.

Cookies