Primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor realizate de femei va fi organizat din luna iunie la Bucureşti

23 mai 2021
30 Afișari
Primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor realizate de femei va fi organizat din luna iunie la Bucureşti

Cea de-a doua ediţie a F-SIDES, primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor realizate de femei, se va desfăşura în perioada iunie – noiembrie.

Primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor realizate de femei va include o serie de proiecţii bilunare în cinematografe, în aer liber şi online.

Prima proiecţie, ”The Second Mother”, filmul cineastei braziliene Anna Muylaert, va avea loc pe 2 iunie, de la ora 20,00, la Cinema Elvira Popesco, scrie pressonline.ro.

Filmele celei de-a doua ediţii a cineclubului se întind pe o perioadă de patru decenii, începând cu o capodoperă modernistă a anului 1978.

Fiecare proiecţie va fi introdusă de o discuţie cu experţi din societatea civilă, jurnalişti şi reprezentanţi ai organizaţiilor direct vizate de temele filmelor.

Discuţiile sunt susţinute de Friedrich-Ebert-Stiftung România şi vor fi transmise online după fiecare proiecţie de film.

Primul cineclub românesc dedicat exclusiv filmelor realizate de femei

Cele cinci teme abordate în cadrul sezonului doi includ subiecte precum migraţia la feminin, înaintarea în vârstă, recuperarea spaţiului şi ecofeminism şi urmăresc să deschidă discuţia despre egalitatea de gen în România şi să ofere un set de instrumente pentru a înţelege mai bine experienţele femeilor, dar şi modalităţile prin care se pot amplifica vocile lor. Proiectul lansează şi un manifest care abordează cele cinci teme ale ediţiei, sub forma unui colaj de voci care au vorbit de-a lungul timpului (şi spaţiului) despre aceste subiecte, se arată în comunicat.

”Proiectul a pornit de la premisa că filmul are capacitatea de a ne aduce mult mai aproape de poveşti şi experienţe diferite, luând în calcul diferenţe de gen, orientare sexuală, etnie sau clasă socială. Ne dorim ca filmele pe care le arătăm în cadrul cineclubului să fie un punct de pornire pentru chestionarea unor prejudecăţi sau să ne deschidă orizonturile cu privire la poveştile femeilor în contexte din cele mai diverse. Fiecare lună a cineclubului propune o temă, în jurul căreia este construită selecţia de filme, discuţiile aferente fiecărui film şi materialele adiţionale din online – cercetări, interviuri şi eseuri personale”, a afirmat Ioana Diaconu, cofondatoarea F-SIDES.

Cineclub F-SIDES este un proiect susţinut de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Friedrich-Ebert-Stiftung România, Catena, Glitch Shop, Asociaţia Accept, Eforie Colorat.

Cookies