Primul centru integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual și pedepsirea agresorilor, inaugurat azi la Săftica, în Ilfov

02 mai 2022
371 Afișari
Primul centru integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual și pedepsirea agresorilor, inaugurat azi la Săftica, în Ilfov
Primul centru integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual și pedepsirea agresorilor, inaugurat azi la Săftica, în Ilfov | Foto: Melania Medeleanu și Mihaela Chiper, la inaugurarea centrului. Sursa foto: Asociația "Zi de Bine"

“O adolescentă de 14 ani a fost violată de doi tineri. Agresorii au filmat și au publicat înregistrarea video pe internet”

“O copilă de 10 ani a fost agresată sexual de mai mulţi adolescenţi într-o baie publică. Agresorii au filmat și au postat pe o rețea socială.”

“O fetiță de 12 ani a fost abuzată sexual de tatăl prietenei ei. Bărbatul era beat criță. Luna trecută, la Focșani.”

„Un băiețel de 5 ani a fost violat de tatăl său… Tatăl se încuia într-o cameră cu copilul, căruia îi spnea că vor juca jocul «Închisoarea»”

Acestea sunt doar trei dintre foarte multele știri recente despre copii abuzați sexual din România.

Potrivit statisticilor,  doar în primele 9 luni ale anului trecut, sute de copii au fost agresați sexual în România. Cele mai multe victime au vârste între 4 şi 7 ani.

Una din 5 victime din dosarele de abuz sexual trimise în judecată e copil

Dar statisticile arată doar o foarte mică parte a acestei probleme, pentru că un copil victimă a abuzului, de cele mai multe ori, nu spune ce i s-a întâmplat. Nu spune de frică, de rușine sau nu spune din cauză simte că el ar fi, de fapt, de vină cu ceva.

Mai există o altă statistică din care reiese că una din 5 victime din dosarele trimise în judecată este copil.

Pe de-o parte, este numărul uriaș de abuzuri, inclusiv sexuale, cărora le sunt victime copiii.

Pe de alta, este vorba despre traseul complicat și retraumatizant pe care îl trăiește, de regulă, un copil care a ajuns într-un sistem judiciar gândit fundamental pentru adulți.

Doar că, în cazul copiilor, audierile și expertizele n-au cum și n-au voi se fie la fel ca în situația adulților. Nu-i poți plimba de la o instituție la alta, nu îi poț întreba iar și iar “Dar ce ți-a făcut?”, “Dar cum ți-a făcut?”.

Centru gândit cu grijă absolută pentru vulnerabilitatea unui copil abuzat sexual

Pentru prima dată, în România există, de astazi, la Săftica, un centrul integrat, multidisciplinar pentru sprijinirea investigării abuzurilor împotriva copiilor. Se numește “Loc de Adevăr.”

Aici, un copil victimă va fi audiat de procuror sau de judecător, va fi examinat de medic și va fi asistat social și terapeutic, fără să mai trebuiască să fie plimbat de la un sediu de instituție la altul. Tot acest proces se va desfășura, după cel mai atent alcătuite manuale internaționale de bune practici, alături de specialiștii de la Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei și se va afla sub coordonarea prim-procurorului județului Ilfov.

Centrul a fost construit într-un clădire  pusă la dispoziție de Consiliul Județean Ilfov, care va suporta cheltuielile de întreținere.

Proiectul a fost inițiat de Asociația pentru Victimele Abuzurilor Sexuale și a fost susținut financiar, prin partenerii săi strategici, de Asociația Zi de Bine.

 

Mihaela Chiper, președintele Asociației V.I.S., militează de ani de zile pentru îmbunătățirea condițiilor de investigare a cazurilor de abuzuri împotriva copiilor, iar parteneriatul cu Asociația Zi de Bine a transformat deja semnificativ felul în care este primit și tratat un copil-victimă care interacționează cu sistemul judiciar :

În acest proiect nu inovăm, ci adaptăm instrumente și metode care și-au dovedit eficiența peste tot în lume, din SUA și Europa de Vest, până în Coreea de Sud. Noi credem că știința în slujba justiției protejează un copil-victimă și, dincolo de aflarea adevărului, îl ajută să-și găsească echilibrul. Acest management centrat la procuror va permite articularea tuturor resurselor la care orice victimă are dreptul și ar trebui să aibă acces pentru a depăși momentul de criză. Informațiile rezultate din exploatarea centrului integrat pot genera politici locale de prevenție și reacții țintite în comunitățile vulnerabilizate inclusiv prin depistarea unui pradător sexual.

Centrul multidiciplinar și integrat de la Săftica este alcătuit din:

  • O cameră de audiere, 
  • Sală pentru asistență, 
  • Cabinet medical dotat cu primul colposcop forenzic din România; acesta este un un instrument care permite obținerea de probe științifice, prin evidențierea și documentarea în imagini chiar și a celor mai mici leziuni de pe corp.
  • Zonă de asistare socială și sprijin terapeutic.
centru integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual
Camera de audiere din „Loc de Adevăr”, centrul integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual
Primul centru integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual și pedepsirea agresorilor, inaugurat azi la Săftica, în Ilfov
„Loc de adevăr”, prim centru integrat din România pentru protecția copiilor abuzați sexual
centru integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual
Sala pentru asistență socială și terapeutică, centrul integrat de la Săftica
centru integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual
Cabinetul medical din centrul de la Săftica

Funcționarea centrului integrat pentru protecția copiilor abuzați sexual și pedepsirea agresorilor va fi supervizată și coordonată de prim-procurorul județului Ilfov, care are alături un  grup consultativ din care face parte câte un reprezentant al fiecărei instituții implicate atât în proiect, cât și în procesul de investigare a unei agresiuni.

Centrul este o dezvoltare a unui proiect mai mare, început anul trecut de Asociația Zi de Bine, în parteneriat cu Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, și care s-a concretizat prin construirea a șapte camere de audiere pentru minori, la Parchetele de pe lângă Tribunalele din județele Argeș, Sibiu, Mureș, Bacău, Constanța, Vâlcea și Vrancea. Până la acest proiect, în România exista o singură astfel de cameră specială de audiere a unui minor-victimă: la București.

Cookies