Primul centru de vaccinare drive-thru din București se deschide joi. Nicușor Dan anunță unde va fi

27 apr. 2021
110 afișări
Primul centru de vaccinare drive-thru din București se deschide joi. Nicușor Dan anunță unde va fi

Primarul Municipiului București, Nicușor Dan, a anunțat astăzi pe pagina sa de Facebook faptul că în ședința de azi a Consiliului General a Municipiului București au fost aprobate mai multe proiecte pentru Capitală, precum deschiderea primului centru drive-thru de vaccinare, construcția unui nou corp la spitalul Grigore Alexandrescu, sau realizarea unui audit privind modul în care Gabriela Firea a gestionat fondurile publice în timpul mandatului său de primar general.

Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei, a scris în urma ședinței CGMB din această dimineață o postare care enumeră și prezintă cele mai importante proiecte de hotărâre care au fost supuse la vot și au fost aprobate.

Se va deschide joi primul centru drive-thru de vaccinare din Capitală

Primul centru de vaccinare de tip drive-thru din București a primit acordul pentru deschidere începând de joi, în Piața Constituției. Centrul va opera în patru fluxuri și, potrivit primarului, va ajuta la buna desfășurare a campaniei de vaccinare. Tot în domeniul sanitar s-a luat o altă decizie importantă, și anume demolarea unui corp vechi din cadrul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu și construirea unei clădiri noi în același loc.

„În ședința de azi a Consiliului General al Municipiului București au fost aprobate o serie de proiecte de hotărâre importante pentru Capitală.

Menționez în primul rând deschiderea, de joi, în Piața Constituției, a unui centru drive-thru pentru vaccinarea anti-COVID-19, cu patru puncte, unde oamenii vor fi vaccinați fără a trebui să coboare din mașini. E o soluție care a funcționat în alte țări și a ajutat la susținerea campaniei de vaccinare, iar în câteva zile această soluție va deveni operațională și în București.

Tot în legătură cu sănătatea publică, s-a aprobat trecerea din domeniul public în domeniul privat al Capitalei a unui corp de clădire aparținând Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu, acea construcție urmând să fie demolată pentru ca în acel loc să se înalțe un nou corp de clădire, cu finanțare din partea Băncii Mondiale”, a scris Nicușor Dan.

Va fi realizat un audit privind modul în care fosta administrație a Bucureștiului a gestionat resursele publice

În cadrul ședinței de astăzi au fost aprobate și mai multe proiecte în scopul transparenței administrației locale, potrivit primarului general. În primul rând, de astăzi se vor publica pe site-ul Primăriei toate autorizațiile de construire în București, și în câteva luni se vor publica și retroactiv autorizațiile din ultimii 3 ani. Nicușor Dan a anunțat și pregătirea unui audit, pentru a vedea cum fostul primar, Gabriela Firea, a administrat finanțele și restul resurselor publice. Tot de astăzi, toate cererile de informație publică din partea instituțiilor aflate în subordinea Primăriei Capitalei se vor realiza gratuit.

„În ceea ce privește transparența administrației locale, am propus și s-a votat azi în CGMB transparentizarea autorizațiilor de construire în București. Toate autorizațiile emise de acum înainte vor fi postate pe site-ul Primăriei Generale, împreună cu informațiile adiacente, pentru ca oricine să poată verifica dacă lucrările dintr-o anumită locație au autorizație și dacă acea autorizație se respectă. În câteva luni vom face acest lucru și retroactiv, adică vom publica pe site și autorizațiile de construire emise începând cu 1 ianuarie 2018.

În aceeași idee a transparenței, s-a votat azi un proiect de hotărâre pentru realizarea unui audit privind ceea ce s-a petrecut în Primăria Capitalei în ultimii ani. Vor fi investigate 5 aspecte în cadrul acestui audit: finanțele primăriei, gestiunea patrimoniului, resursele umane, resursele IT și urbanismul.

Tot în spiritul transparenței, începând de azi, pentru orice cerere de informație publică, primăriile din București și instituțiile subordonate vor răspunde gratuit, fără a percepe o taxă de copiere”, a precizat Primarul Capitalei pe pagina sa de Facebook.

Se vor majora taxele pentru parcarea de reședință, potrivit lui Nicușor Dan
Tot azi a fost aprobată realizarea de către Consiliul Local al Sectorului 6 a două centre sociale, în parteneriat cu 2 ONG-uri: un centru pentru copiii victime ale abuzurilor sexuale, dar și un centru comunitar pentru minoritatea rromilor. Un alt proiect aprobat presupune majorarea taxelor pentru parcarea de urgență. Ultimul punct de pe lista primarului vizează realizarea unei scheme de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent.
„Pentru domeniul social, au fost aprobate două proiecte prin care a fost împuternicit Consiliul Local al Sectorului 6 pentru a încheia parteneriate cu două organizații non-guvernamentale – Organizația Salvați Copiii și Asociația Centrul Rromilor „Amare Rromentza” – pentru realizarea unui centru-pilot pentru copiii victime ale abuzurilor sexuale, respectiv a unui centru comunitar pentru minoritatea rromilor.
De asemenea, a fost corectat un abuz făcut de către precedentul Consiliu General, prin care taximetriștilor li s-a interzis să folosească aplicațiile de taxi de pe smartphone. Acea hotărâre a CGMB din decembrie 2017 e deja suspendată în justiție, iar CGMB a decis azi să o abroge parțial.
La solicitarea primarilor de sector din București, în Consiliul General s-a votat azi și majorarea taxelor pentru parcările de reședință. Aceste taxe vor crește efectiv începând cu 2022 și vor ajunge până la o sumă cuprinsă între 300 și 600 de lei pe an, în funcție de zonă. E de subliniat că banii din aceste taxe ajung la primăriile de sector, iar primarii de sector au cerut majorarea acestor taxe pentru creșterea bugetelor sectoarelor, urmând astfel să se asigure și mai buna întreținere a acestor parcări”, a precizat Nicușor Dan

Se pregătesc 3 milioane de lei pentru sectorul cultural independent

„Am făcut, în același timp, încă un pas pentru acordarea unor ajutoare instituțiilor independente de cultură, lucru pe care l-am propus încă de anul trecut. În ședința de azi a fost informat CGMB cu privire la schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural independent din București: e vorba despre un buget total de 3 milioane de lei destinat entităților din sectorul cultural independent, a cărui activitate a fost afectată de epidemia COVID-19.
Alocăm un maxim de 75.000 de lei pentru fiecare beneficiar eligibil, ca sprijin financiar nerambursabil, pe baza depunerii unui dosar, urmând desigur să monitorizăm ca ajutorul oferit să fie utilizat așa cum trebuie”, a scris în încheierea postării sale Primarul General al Capitalei.
Cookies