Cel mai sigur laborator medical din Europa Centrală şi de Sud-Est, înfiinţat în Bucureşti

de:
24 apr. 2014
6 Afișari
Cel mai sigur laborator medical din Europa Centrală şi de Sud-Est, înfiinţat în Bucureşti

Primul centru de cercetare în domeniul bolilor infecţioase şi infecto-contagioase limitatoare de viaţă din România va fi înfiinţat la Bucureşti. Centrul Român de Cercetare Bio-Moleculară Aplicată Bolilor Infecţioase va fi creat în cadrul Institutului „Matei Balş” şi va reprezenta o premieră şi pentru Europa Centrală şi de Sud-Est. 

„Noul Centru va avea singurul laborator din Europa Centrală şi de Sud-Est cu nivel de biosecuritate 3, adică nivelul maxim,  pentru bolile extrem de periculoase, cu risc biologic foarte mare pentru public, inclusiv febră hemoragică”, a explicat pentru B365.ro, prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului Matei Balş din Capitală.

Astfel, unul dintre etajele noului centru va găzdui laboratorul pentru analize, cu grad ridicat de biosecuritate, dar şi două camere de spitalizare cu nivel de biosecuritate maxim. 

„Punctul de pornire în realizarea proiectului a constat pe de o parte în analiza directă şi apropiată a situaţiei existente a bolilor infecţioase şi a celor cu transmitere sexuală HIV/SIDA din România, iar pe de altă parte în analiza situaţiei în plan mondial cu referire la doză alerte sesizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi ECDC (European Center of Diseases Control) cu privire la pontenţialele epidemii cu virusul H7N9 a cărui izolare şi manipulare se în mod obligatoriu în facilităţi cu nivel de securitate BSLR3. A doua alertă în plan mondial se referă la coronavirus (nCOV), infecţiile dobândite fiind extrem de severe cu o mortalitate mare (din 33 de cazuri confirmate 18 au decedat)”, se precizează în studiul de fezabilitate pentru realizarea noului centru.  

Potrivit documentului, noul centru va contribui la creşterea performanţei în cercetare, dar şi la rezolvarea unor „probleme de sănătate publică care până acum nu au fost abordate suficient sau au rămas nerezolvate din cauza nivelul scăzut de finanţare (…), având deseori un pronostic nefavorabil şi o evoluţie foarte rapidă spre consecinţe grave asupra sănătăţii şi vieţii”. 

Centrul Român de Cercetare Bio-Moleculară Aplicată Bolilor Infecţioase va fi amenajat într-o clădire ce aparţine Institutului Matei Balş. Astfel, „Spalătoria” va fi extinsă şi modernizată. Clădirea care are acum un singur etaj, va avea un regim de înălţime P+4E+5Eteh.

Noul centru va avea şapte laboratoare cu aparatură de ultimă generaţie, zonă pentru izolarea pacienţilor, un serviciu de telemedicină şi o bibliotecă digitală. 

Investiţia va fi realizată integral din fonduri europene. 

„Lansarea oficială a acestui proiect va avea loc pe 30 aprilie, iar noul centru va fi funcţional în decembrie 2015”, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. 

Cookies