FIT CITY

Primul caz de ZIKA, confirmat oficial în România. Care sunt SIMPTOMELE şi cum ne FERIM

Virusul Zika a fost identificat prima dată în 1947 în Uganda la maimuțe, de o rețea de cercetători care monitorizau febra galbenă. În 1952 a fost identificată în Uganda și în Tanzania, de această dată la oameni. Virusul circulă în Africa, cele două Americi, Asia și Pacific.

Simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupții pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde, scrie OMS, și durează între două și șapte zile. Totuși, există cazuri în care nu persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care este greu de depistat.

Complicații apar în mod special la femeile însărcinate și la nou-născuți. Există un consens în lumea oamenilor de știință, potrivit OMS, că virusul Zika poate provoca microcefalie la bebeluși. Efectele sunt cumplite: microcefalia afectează inteligenţa şi speranţa de viaţă.

Virusul Zika este transmis la oameni prin mușcătura unui țânțar Aedes infectat. Acești țânțari mușcă cel mai mult în timpul zilei, în mod special dimineața foarte devreme și seara. Tot aceși țânțari transmit febra denga, febra galbenă și virusul chikungunya.

De asemenea, virusul Zika se transmite și prin contact sexual neprotejat.

CITEŞTE ŞI Primul român infectat cu virusul ZIKA. REACŢIA Ministerului Sănătăţii

Cum ne protejăm

Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual, precizează Ministerul Sănătății.

Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:

– Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor).

– Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.

– Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.

VEZI ŞI Un bucureştean susţine că ţânţarul TIGRU a ajuns în Capitală FOTO

Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului.

Ministerul Sănătății a transmis o serie de informații pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika:

Femeile insărcinate care au călătorit sau locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze aceasta situație medicului care monitorizează sarcina.

Pentru protecția fătului, bărbații care au călătorit în zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă contact sexual protejat cu partenera sa însărcinată sau să fie abstinenți până la finele sarcinii.

Călătorii care revin din zone cu transmitere de virus Zika ar trebui să aibă doar contacte sexuale protejate în primele 8 săptămâni după revenire în țară pentru a reduce riscul de a transmite acest virus. Dacă apar simptome compatibile cu infecția cu virusul Zika ar trebui să respecte abstinența/contacte sexuale protejate pentru cel puțin 6 luni.

Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe care au călătorit în zone cu transmitere active a virusului și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire ar trebui să se prezinte la medicul curant.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button