Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în București. Din fericire nimeni nu a murit, dar autoritățile au lansat un avertisment privind țânțarii

27 aug. 2021
404 Afișari
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în București. Din fericire nimeni nu a murit, dar autoritățile au lansat un avertisment privind țânțarii
Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în București. Din fericire nimeni nu a murit, dar autoritățile au lansat un avertisment privin țânțarii

După ce în luna iulie s-au descoperit mai multe puncte din București în care țânțari infestați cu West Nile își făceau de cap, recent a avut loc și primul caz de infecţie cu virusul West Nile în Capitală. Din fericire nimeni nu a murit, însă autoritățile au lansat un avertisment serios cu privire la modul în care ne putem proteja de aceste insecte.

Recent, în România au fost înregistrate trei cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Unul în judeţele Olt, altul în Bacău şi unul în Bucureşti. Am putea spune că în trei zone distincte din țară sunt prezenți țânțari care poartă acest virus periculos. Din fericire, conform informațiilor transmise de INSP, nu s-a înregistrat niciun deces și toate cazurile au fost tratate la timp.

Trei cazuri de West Nile înregistrate în România, unul dintre ele în București

Alături de anunțul cu privire la numărul de infectări cu West Nile până în 25 august, făcut recent de Institutul Naţional de Sănătate Publică, există și un de recomandări pentru populație în vederea îmbolnăvirii cu această boală terbilă ce poate fi mortală dacă nu este tratată la timp.

Recomandări INSP pentru populaţiei:

– să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

– să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;

– să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

– să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

– să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Ce este West Nile și care sunt simptomele și efectele acestei boli posibil mortale

Conform specialiștilor, infecția cu virusul West Nile provoacă o boală febrilă ușoară sau moderată, însă peste 80% dintre persoanele infectate chiar nu au deloc simptome ale acestei boli. Totuși, acesta poate fi mortal la persoanele peste 50 de ani sau cele cu sistem imunitar extrem de slăbit deoarece poate ajunge la creier și la măduva spinării, acolo unde produce o infecție gravă și potențial fatală.

Care sunt simptomele virusului

Potrivit doctorilor, cele mai frecvente simptome ale virusului West Nile sunt cefaleea, febra, durerile musculare și oboseala extremă. De asemenea, în cazuri mai rare și mai grave ale bolii, există modificări ale stării mentale și a slăbiciunii musculare care necesită spitalizare imediată. Majoritatea pacienților care sunt infectați cu WNV își revin complet din boală, asta dacă primesc medicația potrivită.

Totuși, unii continuă să aibă probleme chiar și la câteva luni după infectare. Astfel, dacă o persoană prezintă simptome, ea trebuie să contacteze imediat sau să se prezinte la doctor.

Cookies