Primul caz de HMPV din București, confirmat la un copil de 12 ani, la spitalul „Matei Balș”. Câte cazuri sunt până acum în România

10 ian. 2025
1939 afișări
Primul caz de HMPV din București, confirmat la un copil de 12 ani, la spitalul „Matei Balș”. Câte cazuri sunt până acum în România
Primul caz de HMPV din București, confirmat la un copil de 12 ani, la spitalul „Matei Balș”. Câte cazuri sunt până acum în România. Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Astăzi a fost confirmat primul caz de HMPV din București. Ar fi vorba despre un copil în vârstă de 12 ani care, inițial, fusese diagnosticat cu pneumonie.

Până acum, în România au fost confirmate două cazuri de infectare cu virusul respirator care se răspândește în nordul Chinei.

A apărut primul caz de HMPV în București

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a confirmat vineri, 10 ianuarie, primul caz de metapneumovirus (HMPV) din București. Potrivit surselor A3 CNN, este vorba despre un copil de 12 ani, care fusese diagnosticat inițial cu pneumonie, la Institutul „Matei Balș”.

Cazul de infectare cu HMPV a fost detectat și raportat în cadrul sistemului de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI).

Copilul diagnosticat cu metapneumovirus a fost externat și se simte bine.

Primul caz de îmbolnăvire din țară a fost înregistrat, joi, 9 ianuarie, la o femeie care nu a călătorit în străinătate, potrivit medicului șef al DSP Bihor, dr. Călin Sonea, citat de hotnews.ro:

Azi a fost confirmat primul diagnostic de HMPV la un pacient din Bihor, în urma analizelor făcute la Institutul Cantacuzino.

Potrivit acestuia, pacienta este o femeie de 67 ani din Oradea care nu a călătorit în afara ţării. Ancheta epidemiologică urmează să stabilească modul în care s-a îmbolnăvit.

Un al treilea caz, în Oradea, este în curs de validare.

Ce spune Ministrul Sănătății despre acest virus

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus despre HMPV că este un virus banal și că există 10% șanse ca o răceală obișnuită de sezon să fie provocată de acest virus:

E vorba de un virus banal, care produce nenumărate îmbolnăviri în fiecare zi. Adică, și eu și dumneavoastră, dacă suntem răciți, există o probabilitate de 1 la 10 să să avem o viroză respiratorie sezonieră cu metapneumovirus.

Totodată, potrivit hotnews.ro, Rafila a mai adăugat că sunt mii astfel de infecții în România și că nu este o noutate acest virus.

El a vorbit și despre cazul pacientei de la Oradea la care a fost indentificat virusul HMPV:

Faptul că dânșii au considerat necesar să trimită probele la Institutul Cantacuzino pentru o infecție banală – și lucrul ăsta reiese din comunicatul spitalului de acolo, de la Oradea, că e o pacientă care nu are decât simptomatologie obișnuită de infecția respiratorie – mie mi se pare exagerat și mai degrabă este îndreptat spre un demers de natură mediatică decât de natură medicală, care să alerteze populația pentru ceva care nu prezintă o problemă.

Ce este HMPV

Human Metapneumovirus (HMPV) este un virus respirator cunoscut de peste două decenii, identificat inițial la începutul anilor 2000. Recent, s-a observat o creștere a cazurilor de HMPV în nordul Chinei, ceea ce a generat îngrijorări la nivel global.

HMPV provoacă simptome similare cu cele ale răcelii sau gripei, anume:

  • Tuse
  • Secreții nazale
  • Congestie nazală
  • Dificultăți de respirație
  • Febră

Majoritatea persoanelor se recuperează în câteva zile, fără a avea complicații. Cu toate acestea, la copii mici, vârstnici și persoane cu sistem imunitar slăbit, infecția poate duce la afecțiuni mai grave, cum ar fi bronșiolita sau pneumonia, potrivit Europa Liberă România.

În prezent, nu există vaccinuri pentru HMPV. Cu toate acestea, mai multe vaccinuri sunt în curs de dezvoltare, inclusiv unele care ar putea oferi protecție atât împotriva HMPV, cât și a virusului respirator sincițial (VRS).

Pentru a reduce riscul de infecție cu metapneumovirus, se recomandă:

  • Practicarea unei igiene riguroase a mâinilor
  • Evitarea contactului cu persoane bolnave
  • Purtarea măștii în medii aglomerate
  • Menținerea distanței fizice adecvate

Te-ar putea interesa și:

Cookies