Primul buget pentru Delta Văcărești, după ce parcul natural a intrat în administrarea Bucureștiului. Decizie CGMB

13 dec. 2021
331 Afișari
Primul buget pentru Delta Văcărești, după ce parcul natural a intrat în administrarea Bucureștiului. Decizie CGMB
Primul buget pentru Delta Văcărești, după ce parcul natural a intrat în administrarea Bucureștiului. Decizie CGMB

Administraţia Parcul Natural Văcăreşti a primit un buget de 1,1 milioane de lei, alocat din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor Municipiului Bucureşti. Este prima alocare bugetară după ce Primăria Bucureștiului a luat în administrare Parcul Natural Văcărești, în octombrie în acest an, un pas important pentru întreținerea ariei protejate.

Consiliul General al Municipiului București a decis în ședința ordinară de luni, 13 decembrie, să aloce Administraţiei Parcul Natural Văcăreşti un buget de 1.151.000 lei. Banii vor fi alocați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia autorităţilor Municipiului Bucureşti. Potrivit notei de fundamentare, cheltuielile de personal vor reprezenta 809.634 lei, fiind vorba despre: director, specialişti, 8-10 agenţi de teren, personal auxiliar.

Consiliul General a decis, la finalul lunii octormbrie, înființarea Administrației Parcul Natural Văcărești, instituție care funcționează pe lângă Primăria Capitalei și care se ocupă de întreținerea parcului natural. Noua instituție are 20 de posturi, din care trei de conducere și este finanțată de la bugetul local al Municipiului București. Sediul instituției este pe strada Uioara din Sectorul 4.

Nicușor Dan: ”O uriaşă oportunitate pentru Bucureşti este Parcul Naţional Văcăreşti.”

Primarul Bucureștiului a afirmat la momentul preluării Parcului Național Văcărești că această arie protejată, aflată anterior în adminsitrarea Ministerul Mediului, este o oportunitate pentru bucureșteni.

”O uriaşă oportunitate pentru Bucureşti este Parcul Naţional Văcăreşti. După cum v-am informat, am depus o cerere pentru preluarea în administrare a acestui parc, cererea a fost aprobată de către Agenţia Naţională pentru Arii Protejate. În urma acestei aprobări, venim azi în şedinţa de Consiliu cu structura care va gestiona această arie protejată, Parcul Văcăreşti. Este o structură nouă şi azi aprobăm înfiinţarea acestei administraţii, urmând ca apoi să transferăm şi să angajăm persoane pe cele 20 de poziţii pe care le prevede organigrama”, afirma primarul general, Nicușor Dan, în conferința de presă susținută înainte de ședința Consiliului General.

Parcul Natural Văcărești. Povestea zbuciumată a „paradisului verde”

Situat în sudul Bucureștiului, Parcul Natural Văcărești se află la zona de intersecție a cartierelor Vitan și Berceni, și ocupă o suprafață impresionantă, de aproape 200 de hectare. B365.ro a scris despre „comoara” pe care o ascunde parcul după digurile de beton care îl feresc de ochii curioșilor care trec pe Splaiul Unirii sau pe șoseaua Vitan-Bârzești.

Autoritățile doresc să transforme acest parc într-o atracție turistică, după cum se întâmplă deja de decenii bune în parcurile din marile orașe precum Londra, cu Woodberry Wetlands, Buenos Aires, cu celebra Costanera Sur, sau Tokyo, cu parcul național Chichibu-Tama-Kai.

Cookies