Primul bucureştean amendat pentru că nu şi-a declarat salariul la stat VEZI CE SANCŢIUNE A PRIMIT

de:
13 sept. 2011
0 Afișari
Primul bucureştean amendat pentru că nu şi-a declarat salariul la stat VEZI CE SANCŢIUNE A PRIMIT

Noul Cod al Muncii, care a intrat în vigoare în prima zi a lunii mai 2011, schimbă raportul de forţe între angajaţi şi angajatori şi dublează cuantumul amenzilor pentru firmele care folosesc angajaţi fără contract. Mai mult decât atât, patronii prinşi cu mai mult de cinci oameni „la negru” riscă să ajungă după gratii, în acest sens fiind înaintate dosare de cercetare penală de către inspectorii ITM.

Nu mai scapă însă basma curată nici persoanele fizice descoperite că muncesc fără forme legale de angajare, în cazul lor amenda fiind cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.

„Din luna mai (n.r. – de când a intrat în vigoare noul Cod al Muncii) şi până în prezent, au fost sancţionate contravenţional un număr de 57 de persoane fizice, din care 56 cu avertisment şi una singură cu amendă în valoare de 500 de lei, potrivit art. 260 lit. F din Codul Muncii”, a declarat pentru B365.ro Marilena Balabuti, şefa Biroului Legislaţie-Contencios din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti.

La Capitolul 4 – Răspunderea contravenţională – din Codul Muncii, art. 260, lit. F prevede că „prestarea muncii de către o persoană fără încheierea unui contract individual de muncă, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei”, se menţionează în document.

După cum susţin reprezentanţii ITM Bucureşti, cele 56 de persoane care au scăpat acum doar cu avertisment sunt pasibile, la viitorul control al inspectorilor, de amendă cuprinsă între 500-1.000 de lei fiecare, dacă nu au contractele de muncă înregistrate la ITM.

100.000 de lei amendă pentru un operator de cablu TV

Conform sursei citate, majoritatea bucureştenilor descoperiţi că lucrau la negru activau în domenii precum construcţii şi alimentaţie publică. Nu fac însă „rabat” nici firmele de prestări servicii, comerţ şi pază şi protecţie, care au mai fost prinse pe picior greşit de ITM.

De exemplu, în aprilie, o firmă de transmisie prin cablu din Bucureşti a fost amendată cu maximul prevăzut de lege, respectiv 100.000 de lei, pentru că avea 965 de salariaţi fără contracte de muncă încheiate în formă scrisă. Inspectorul-şef al ITM Bucureşti, Constantin Bujor, a precizat că firma respectivă avea peste 1.200 de angajaţi, iar acţiunea de verificare nu a venit în urma unei sesizări, instituţia autosesizându-se din cauza documentaţiei pe care societatea în cauză o depunea la ITM.

Pe lângă amenda de 100.000 de lei, firma a fost obligată să încheie contracte individuale de muncă pentru toate cele 965 de persoane.

Şapte administratori de firme, buni de băgat la zdup, în numai o lună

Potrivit Noului Cod al Muncii, patronii care nu fac contracte de muncă salariaţilor riscă să ajungă la închisoare între unul şi doi ani dacă folosesc mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare. Aşa s-a întâmplat şi în cazul a şapte administratori de firme din Capitală care s-au ales cu dosar de cercetare penală, în urma unui control efectuat de ITM în luna iunie 2011, împreună cu Direcţia Generală de Poliţie, Direcţia Generală de Jandarmi şi Garda Financiară Bucureşti.

În urma verificărilor efectuate atunci de autorităţi, au fost aplicate 286 de  sancţiuni contravenţionale în valoare de 1,32 milioane de lei. Potrivit raportului ITM, doi din trei patroni amendaţi au fost depistaţi cu angajaţi la negru. Astfel, inspectorii au totalizat amenzi în valoare de 877.000 de lei numai pentru muncă fără forme legale, la care se adaugă sancţiuni contravenţionale în cuantum de 448.000 de lei pentru mai multe abateri în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă.

Cookies